/ Allmänt /

GLAD PINGST

 
 
Pingstafton 2017. Är det klokt? Är det klokt att vi är inne i den första sommarmånaden? Vi gick från kall vinter rakt in i sommaren. Den tid på året som jag tycker så mycket om, Den årstid som har så många vackra minnen från mitt älskade Snårestad. När jag blundar kan jag känna smaken av morfars jordgubbar från jordgubbslandet, doften av hans första rosor för säsongen. Jag kan också känna och nästan smaka i minnet mormors nybakade bröd från köket. Jag kan lätt minnas samtliga primörer som fanns så här års till den goda kycklingen vilket var middagen varje Pingstafton. Tyvärr fanns det en annan smak på grönsaker och frukt på den tiden. Minns inte riktigt vad som serverades som dessert, men mycket troligt var det en rabarberpaj med hemgjord vaniljsås. De första rabarberna hade ju blivit klara i början av juni. Åh, vad jag minns hur jag tyckte att det var gott.
 
Hemma hos mormor och morfar mådde jag alltid bra. Där var det lugnt! Där fick man mängder av kärlek och värme. Där var alla lika och behandlades också så. Åh, vad jag älskade mormor och morfar och älskar de ännu idag! Morfar är min skyddsängel. Även om jag inte är troende och tror på något liv efter det här, så tror jag att morfar är med mig och ser till att allt ordnar sig till slut. Tack många gånger behöver jag din hjälp! Jag lever ett ganska stressigt liv och jag kan tyvärr inte planera för det händer alltid något  oförutsett!
 
Min Pingstafton 2017 är ganska varm men lite molnig. Snart ska jag slänga mig i tevesoffan och följa årets golftävling från Barsebäck i Skåne. Det är bra att det inte blåser så mycket, så att bollarna går i rätt riktning. Idag är det också Stockholm maraton. De som leder springer så fort så cyklisten som följer loppet har svårt att hänga med.
 
Någon ugnskyckling eller rabarberpaj blir det inte i kväll. Jag har haft så stressigt under veckan som gått, så jag har totalt glömt bort att det är storhelg. Törs knappt säga att min vän och jag ska ha vardagsmat och jag har inget gott fikabröd heller. Sorgligt!
 
Lite om Pingsten:
" Enligt Bibeln var detta första gången tungotal förekom (ett tecken på uppfyllelse av Helig Ande) och den dagen döptes nästan 3 000 människor i Jesu namn till syndernas förlåtelse. Den kristna kyrkan anses ha fått sin begynnelse i och med pingstdagen. Pingsten anses vara en motsats till, eller ett upphävande av det som hände i Bibeln när Gud förbistrade människornas språk och spred ut dem över jorden, alla kunde förstå vad som talades i församlingen. Pingstdagen infaller 10 dagar efter Kristi himmelsfärdsdag.

Ordet pingst härstammar från det grekiska ordet Πεντηκοστή, vilket betyder den femtionde. Den femtionde syftar på att 50 dagar förflutit sedan påsk. Pingsten betecknas ofta som "kyrkans födelsedag", eftersom det var då som Jesu lärjungar började att organisera en församling och missionera. I kyrkoåret innebär pingsten påsktidens avslutning.

Pingsten kallas ofta hänryckningens tid efter inledningsorden "Pingst, hänryckningens dag, var inne." ur dikten Nattvardsbarnen av Esaias Tegnér. Det är också en traditionell tid för bröllop". (Källa Wikipedia)

 
 
/Ec
Helger, avkoppling, / Om Sverige / minnesspår / sommarkänsla