/ KROPP OCH SJÄL /

CHOKLAD KAN GE STÖRRE HJÄRNA

 Bild Shutterstock
 
 Enligt en ny japansk studie kan mörk choklad göra vår hjärna yngre. Vi visste redan om vi äter en bit choklad varje dag, så är det nyttigt.. Forskarna tror bland annat att det är flavonoider, en grupp antioxidanter, i chokladen som ligger bakom de många positiva effekterna.
 
Visste du att vår hjärna blir både större och yngre av det mörka godiset? Det menar i alla fall japanska forskarna, De lät deltagarna i studien äta 30 gram choklad varje dag i en månad. Chokladen innehöll 70 procent kakao.
 
"Efter de fyra veckorna undersökte forskarna deltagarnas hjärnor och upptäckte att 18 av 30 personer hade fått tillväxt i hjärnbarken. Hjärnbarken hjälper oss med inlärning och brukar vanligtvis bli mindre allt eftersom vi åldras. Men enligt forskarna hade deltagarna fått föryngrade hjärnor, mellan 1 till 2 år hade hjärnorna gått tillbaka". ( Källa; Veckans Affärer, CNBC)
 
Den här studien är för liten och för tidigt för att dra några slutsatser. Men att choklad är nyttigt har andra studier visat.
 
De här fyra  anledningarna är bra för dig att äta choklad ofta:
  1. Du blir gladare.  Kakao innehåller ämnen som höjer humöret
  2. Du ser yngre ut. Kakao är nämligen bra för din hud.
  3. Du kan få lägre nivåer av dåligt kolesterol. Forskare vid ett amerikanskt universitet gav en grupp försökspersoner choklad. En del av gruppen fick äta mörk choklad, en del fick vit choklad. 50 gram var dagsdosen. 
  4. Du får liknande hälsoeffekter av choklad som vid träning. Studier av möss har visat att när de matades med ett visst ämne som finns i kakao, aktiverades en viss del av kroppens celler – den del som producerar cellens energi, och som även aktiveras av träning.

     

 
/Ec
Hälsa / Passion