/ KROPP OCH SJÄL /

NÄR DU VAKNAR I MORGON ÄR DET SOMMARTID

Bild Shutterstock
 

Tidsomställningen kan faktisk påverka oss mer än vi tror – både negativt och positivt. Till skillnad från på hösten, då vi får en timme extra, tar vårens sommartid ifrån oss en extratimme på söndagsmorgonen. När klockan slår 02.00 den 26 mars ska den vridas fram till 03.00.

Det kan ta flera dagar att komma i rytm igen och vissa mår verkligen riktigt dålig. En fördel med den här tiden på året är dock att ljuset nu kommer tillbaka, vilket har stora fördelar på vår hälsa. Men det uppväger inte den fara som omställningen från vintertid till sommartid innebär.

Så här påverkas din kropp av sommartid:

  • Sömnbrist uppstår när vi måste gå upp en timme tidigare, vilket rubbar vår biologiska klocka och kan ta flera veckor att rätta till.
  • Vi sover ytligare och oroligare när vi övergår till sommartid och risken för hjärtbesvär, diabetes och depression ökar.
  • Som en följd av dålig sömn och trötthet kan vi drabbas av humörsvängningar och bli mer känslomässigt labila – vilket skapar onödiga relationsproblem.
  •  Vår uppmärksamhet försämras och trafikolyckor ökar med drygt 10 procent efter övergången till sommartid. Även antalet trafikdödade djur stiger eftersom det finns fler bilar på vägen tidigare på dygnet.
  • Risken för självmord ökar, visar studier, som en konsekvens av sämre psykisk hälsa.
Hur kan du hjälpa din kropp?
  • Är du morgonpigg? Då kommer du förmodligen att gilla omställningen och ha lättare att anpassa dig än de kvällspigga.
  • Eftersom det är ljusare fler timmar efter jobbet får du mer fritid som du kan nyttja bättre
  • Ljuset stannar också kvar längre på kvällarna, vilket medför att vi tenderar att vara ute mer i friska luften.
  • När ljuset och värmen kommer blir vi mer benägna att röra på oss. Många motionerar mer och får på så sätt större energi. 
  • Vi slipper besväret att ändra klockan ytterligare en timme när vi reser till andra länder i Europa, eftersom vi nu följer deras sommartid. (Källor: Hälsoliv, Svenska Dagbladet och 5: A M academy)
Själv har jag aldrig tyckt om sommartid och när vi ställer om klockan till normaltid på hösten. Förstår inte idén med att ändra klockan. De som bor på landet har kanske lite nytta av det här, men vi som bor i stan har ingen speciell nytta av det här systemet. Någon sa att det var köpmännen som vill ha kvar sommartiden, eftersom vi handlar mer när det är ljust. Då det är mörkare så vill vi hem och krypa upp i exempelvis tevesoffan. Jag undrar om detta stämmer. Hur som helst önskar jag att det blir en förändring inom snar framtid. Men tills dess får vi leva med att vrida fram eller tillbaka klockan. Alla som inte är lediga i morgon säger jag: Glöm inte klockan då ni lägger er i kväll. Den ska vridas fram en timme!
 
 Ec

 

 
 
 
Hälsa / Vår