/ HEMMET /

ATT RENGÖRA KYLSKÅPET

 
 Jag kan höra mammas röst när jag bodde hemma hur hon betonade vikten av att badrum och kök skulle glänsa.De här utrymmen fick sin puts varje dag. Mamma menade "i badrummet håller man sig ren och i köket lagar man och äter man". Varje vecka rengjorde hon kylskåpet; det vill säga  tog ut allt och torkade av hyllor samt burkar: Hon torkade även av kylskåpsdörren in- och utvändigt. Oftast avvände  mamma någon droppe yes och en droppe citron.Hon var noga med att torka med en torr handduk/wettex efter. Att slänga något kom inte på tal och det fanns ingenting att slänga, för mamma kunde konsten att ta till vara på rester. Hoppas jag har lärt mig den här konsten. Det är så man sparar matpengar och att veckohandla. Jag kan än idag känna lukten av nystädat kylskåp och det såg snyggt ut, när vi öppnade dörren till kylskåpet. Den här uppgiften gjordes alltid dagen innan veckohandlingen. Tyvärr är jag inte lika duktig som mamma var. Hos mig rengör jag mitt kylskåp cirka två gånger i månaden. Självklart tar jag bort om jag ser något som inte är okej och om en flaska känns klibbig eller runnit ner på någon hylla, så torkar jag av flaskan eller hyllan.
 
Tips när du rengör kylskåpet:
  • Ta ut alla matvarorna och ställ dem på diskbänken. Titta igenom allt och gör dig av med det som hunnit bli gammalt, eller som du helt enkelt inser att du aldrig kommer äta av andra skäl.

  •  Ta bort allt som inte sitter fast i kylskåpet, det handlar oftast om lådor och hyllor.
  • Rengör alla delar noggrant med en svamp eller mjuk trasa. Detta görs kanske lättast med diskvatten i din diskho. Lådorna kan vara svåra att få ner i diskhon, har du ett badkar går det lättast att rengöra dem där.

  • Här kan det vara bra att ha ett allrengöringsmedel. Spraya hela insidan av kylskåpet och torka sedan nedåt. Se till att torka väggar, hyllor, skarvar och gummilister noggrant. Till skarvar och kanter kan det vara praktiskt att använda sig av en tandborste.

  •  När du sätter tillbaka hyllor och lådor i kylskåpet kan det vara bra att även rengöra burkarna som du placerar i kylskåpet. Torka av alla burkar och flaskor med hjälp av en fuktig trasa

  •  Det är nästan lika viktigt att rengöra utsidan av kylskåpet som det är att det är rent på insidan. Det är ju trots allt i köket du befinner dig. Torka av hela kylskåpet med hjälp av en trasa som du fuktat med vatten och lite diskmedel. Torka sedan av med torrt tyg eller papper".(Källa: Leva & Bo)
/Ec
 
 
 
vardagsgöromål, katter