/ TIDNINGAR, OCH BÖCKER /

BOKTIPS NUMMER 6 2017

                        
 
 
          
 
Mitt sjätte boktips det här året blir en roman av Agneta Pleijel med titeln Doften av en man. Den är utgiven på Norstedts förlag i början av april 2017. Pleijels roman omfattar 291 sidor och kostar inbunden hos Bokus 189:-Finns även som E-bok och kostar då 176:- Det är en samtidsroman.
 
Om "Doften av en man":
"Agneta Pleijels nya roman, en fortsättning på Spådomen, bygger på minnen av den unga kvinna som från 60-talet och framåt var hon. En omodern etta i Haga i Göteborg och ämnet litteraturhistoria är startpunkten och studierna går bra. Men hur kommer man åt livets honung? Ryms livet verkligen i litteraturen?

Vad vill männen? Hur matcha önskningarna som stiger ur deras dröm om kvinnan? Hur ta sig ut ur ett äktenskap som inte är ens eget, utan föräldrarnas? Det är lätt att gå vilse i allt som är outsagt. Men det är vad hon vill hitta språk för, i böckerna, i de många kärleksrelationerna, i tilltron och tvivlet på sig själv.
 
Hon är karsk, ömtålig och ensam. Mannen är han som måste utforskas. Frågorna tätnar om var gränsen går mellan ett du och ett jag, (och mellan kropp och själ). Doften av en man är en laddad, vacker och skarp berättelse om en ung kvinna som vill forma sitt eget liv och längtar efter att ta språnget och börja skriva". ( Källa Bokus)
 
Om Agneta Pleijel:
"Agneta Pleijel, född i Stockholm 1940, uppvuxen i Stockholm, Lund och USA, är numera sen länge tillbaka i sin födelsestad. Under studierna i Göteborg (etnografi, filosofi och litteraturhistoria där hon tog en fil.lic.) frilansade hon som litteraturkritiker. 1968 anställdes hon på Aftonbladets kulturredaktion. Efter ett mellanspel som redaktör för Ord och Bild blev hon kulturchef på Aftonbladet (1975-79).
 
Det stora genombrottet kom nog med romanen Vindspejare (1987), en berättelse från Sverige och Java som hämtade näring ur den egna familjehistorien.
 

Agneta Pleijels böcker har översatts till en rad språk och hon har mottagit flera litterära priser, bl a Selma Lagerlöfpriset och Övralidspriset. Lord Nevermore nominerades till Nordiska Rådets stora pris.

Vid sidan av sitt breda författarskap deltar hon ofta i samhällsdebatten. På 90-talet var hon professor i drama vid DI. 1988-90 var hon ordförande i Svenska PEN-klubben" ( källa Norstedts författarsidor)

 
 
 /Ec
 
 
 
PORTRÄTT / boktips