/ FILM, TEATER OCH MUSIK /

FILMTIPS NUMMER 5 2017

 
 
Jag njuter av att slå mig ner i tevesoffan och se en äldre svensk film från 1930, 1940- eller 1950 talen. Förmodligen blir det några timmars nostalgi och trevliga minnen dyker upp i mitt huvud. Minns hur jag och morfar tittade på film i mitt älskade Snårestad - en by strax utanför Ystad - Hur morfar sjöng tillsammans med exempelvis Sickan Carlsson, hur han skrattade åt Tor Modén eller Botvid. Det var underligt att morfar var så glad för att titta på film. Det skulle vara på pappas sida som min släkt hade det intresset, då pappas kusin var på Dramaten och senare fick hon utgivet en del böcker. Hos miina farföräldrar fick vi barnbarn intresset för att börja läsa böcker. Farfar hade böcker av Moberg, Martinsson, Eyvind Jonsson med flera arbetförfattare. Minns farfars enorma bokhylla i vardagsrummet, hur vi barnbarn plockade ut böcker och läste, då vi var på besök.Tänk, vad man bär med sig från sin barn- och ungdom.Hemma hos oss hade vi också massor av böcker. Båda mina föräldrar var med i bokklubbar. Pappa hade "Det Bästa" i många år.
 
Mitt femte filmtips är en samlingsbox med sex tidiga komediklassiker med titeln "Den stora Hembiträdesboxen Vol 2". Just nu ingår den i samlingen "svenska klassiker-boxar  från Studio S" hos discshop och kostar 499 Kr. De här filmerna ingår i boxen.  Total speltid är 546 minuter.
 
Vi som går köksvägen (1932) 
Tutta Rolf står vad med några kamrater att hon i ett år ska klara av att arbeta som hembiträde. Av Gustaf Molander med Tutta Rolf, Carl Barcklind och Bengt Djurberg. Nyrestaurerad och digitaliserad av Svenska Filminstitutet
Sara lär sig folkvett (1937
Kärlekskomedi med Tutta Rolf som hembiträdet Sara. När en avlägsen släkting dör ärver hon en förmögenhet och hennes liv förändras totalt. Av Gustaf Molander med Tutta Rolf, Emma Meissner och Aino Taube.

Frun tillhanda (1939) 
Ingrid läser sociologi på Stockholms Högskola och beslutar sig att studera hembiträdesfrågan genom att gå ut på arbetsmarknaden som just hembiträde. Av Gunnar Olsson med Rut Holm, Dagmar Ebbesen och Karl-Arne Holmsten.

Hanna societén (1940) 
Hanna är hembiträde hos en butter gammal överste och ärver både hans gods och ett par miljoner när han omkommer i en olycka. Av Gunnar Olsson med Rut Holm, Elsa Carlsson och Dagmar Ebbesen.

Brita i grosshandlarhuset (1946) 
Brita Månsson är torpardottern som tar jobb som hembiträde hos en grosshandlarfamilj i Stockholm där hon blir förälskad i sonen i huset. Av Åke Ohberg med Eva Dahlbeck, George Fant och Åke Grönberg.

Jungfrun på Jungfrusund (1949) 
Grossisten Valdus Kron med dottern Eva bor i Jungfrusund i skärgården. Eva ingår ett vad och byter plats med Ingrid, hembiträdet i huset. Av Ragnar Arvedson med Sickan Carlsson, Emy Hagman och Åke  Söderblom.

 När jag får en slant över, kommer jag att införskaffa den här boxen och se den någon regnig sommardag eller en kulen höstkväll.

 

 
/Ec
.
 
Filmtips