/ Allmänt /

OM DEN 28:E MAJ 2017

 
 Det är lunchtid den här sista söndagen i maj - Mors Dag och Elitloppet på Solvalla i vår huvudstad. Den här söndagen har blivit en av mina alldeles speciella dagar på året, då min vän/assistent och jag är tillsammans (i år blir det den 29:e gången i rad) som vi ser Elitloppets långa sändning i teve. Är det klokt? Vi som tycker att det var alldeles nyss som vi upplevde vår första lopp.Tala om att tiden rusar iväg och den tycks göra det allt snabbare för varje år som går. Ack ja, det är väl bara att inse att vi är "bäst före", men om vi tar det med ro, kan det vara ganska trivssamt att vara i den åldern. Lagom med allting utom med livets goda, som i mitt fall är mat och dryck och så mina passioner förstås!
 
Med Elitloppet kom också sommaren. Just nu har jag fönstret i sovrummet/arbetsrummet på glänt när jag skriver dessa rader. Det är en lätt vind som sveper in och en doft av alla buskar och blommor som slagit ut. I radion i morse sade de att det skulle bli 30 grader här hos mig. Nu har sommaren kommit - Den vi har längtat efter i evighet - Härligt! -
 
I köket hör jag hur min vän stökar. I veckan bakade jag en rabarberpaj till idag. Min vän håller på att göra vaniljsås. Jag är glad för frukt så här års. Nyttigt och mycket gott!
 
 Idag tänker jag på lilla mamma lite extra. Enligt SCB finns det 2,6 miljoner mammor i Sverige. Här i vårt land har vi firat mors dag sedan år 1919.  År "1920 kom ett litet häfte med instruktioner inför morsdagsfirandet. Där står det att svenska flaggan ska hissas, mor ska hälsas med sång, gott kaffe och bröd på morgonen."(ur mamma-fakta i SvD). I min familj minns jag hur vi körde till farmor och mormor som båda bodde i närheten av Ystad, så det blev ingen vila den söndagen. Först på senare delen av kvällen kunde mamma vila ut med någon god kvällsmacka tillsammans med pappa, mig och min bror. Den där stunden minns jag som mycket ljus och lugn.
 
I en av mina texter " ord till mamma" skriver jag så här:" Först var du hustru med allt vad det innebär. Sedan var du även kurator/psykolog åt släkten, tvätterska åt ett handbollslag, sömmerska, florist, bagare osv. När sov du? Du var alltid där, då vi barn behövde dig. Du var en klok mamma för du gav oss barn råd, sedan fick vi själva ta besluten och lära oss av våra misstag. "De kan jag inte göra åt er", sade du alltid. Det var inte så lätt alla gånger. Vad vet vi som unga vad som är ett "rätt" beslut? Men du hade rätt, det har jag förstått nu i vuxen ålder. Lilla mamma, du lärde mig livets hårda skola, något som jag är glad för att du hann med. Jag har haft stor nytta av den kunskapen må du tro i mitt senare liv"
 
Nedan ser ni den häst jag vill ska vinna årets upplaga av Elitloppet Önskar alla som följer mig en Riktigt Härlig Söndag. Tänk att vi har tre månader att njuta av sommarens goda!
 
 Nuncio ägs av Stefan Melander
 
 
/Ec
minnesspår