/ Allmänt / KROPP OCH SJÄL /

MOTION ÄR EFFEKTIVARE ÄN DIETER

Bild Google
 
Om du vill ha en sund vikt bör du promenera.Känner du dig hungrig av din diet? Gå ut och gå! Forskningen visar att motion är bättre för att hantera hungern än dieter.
 
Vi människor tror att det är våra matvanor som vi bör ändra på, om vi vill gå ner i vikt. Cirka 70 procent av viktnedgången är mat och 30 procent är träning. Men en engelsk pilotstudie har visat att det är inte hela saningen. Enligt studien äter kvinnor som har motionerat mindre än kvinnor som har gått på diet hela dagen.
 
"Studien deltog 12 kvinnor, och samtliga fick ena dagen en diet där de åt 836 kalorier, fördelat över nio timmar på dagen. Sedan fick de äta från en buffé, medan forskare noterade hur många kalorier de åt vid tillfället.

En annan dag skulle kvinnorna istället bränna 836 kalorier genom måttlig motion på ett löpband – vilket är ungefär en 90 minuters rask promenad. Efter det upprepade man buffébesöket och noterade återigen kaloriintaget.

Resultatet visade att kvinnorna kunde äta upp till en tredjedel fler kalorier från buffén under dietdagarna, jämfört med på motionsdagarna. En dietdag låg genomsnittet på 944 kalorier, och efter motionspasset var snittet 660 kalorier.

Forskarna kunde också se att kvinnorna kände sig hungrigare när de gick på diet – då toppade nämligen hungerhormonet ghrelin". ( Källa tidskriften Må Bra)

 Hungerhormonet  ghrelin:

"Ghrelin är ett hormon som produceras av P/D1-celler i fundusdelen av magsäcken hos människa och som stimulerar aptiten (Bowers, et al). Hos gnagare är det X/A-liknande celler som producerar ghrelin. Ghrelinnivån ökar före måltiden och minskar efter måltiden. Det betraktas som en slags motsats till hormonet leptin som produceras av fettvävnaden och som ger mättnadskänsla då det förekommer i högre nivåer. Ghrelin stimulerar också utsöndringen av tillväxthormon från hypofysensframlob.

Ghrelinreceptorer finns på nervceller i nucleus arcuatus och i ventromediala hypotalamus. Ghrelinreceptorn är en G-proteinkopplad membranreceptor, tidigare känd som GHS-receptorn (growth hormone secretagogue receptor). Ghrelin produceras också i en liten neuronpopulation i nucleus arcuatus. Ghrelin spelar en betydande roll för neurotrofi, särskilt i hippocampus och är essentiellt för kognitiv anpassning till förändringar i ön och för inlärningsprocessen" (Källa Wikipedia)

 Det är som sagt en väldigt liten studie och mer forskning behövs innan forskarna kan säga något säkert om samband mellan diet, motion och hunger.
 
/Ec
 
Hälsa