/ KROPP OCH SJÄL /

VARFÖR OROA SIG.

Bild: Shutterstock/IBL
 
Jag har en tendens att slösa energi på sådant som jag inte kan ändra. Det är mycket dumt. Gör man det så går det mycket kraft och ork i onödan. Vissa saker går inte att ändra på. Under den senaste tiden har jag insett att jag hellre kan lära mig leva med sådant som inte går att göra något åt. Tror att om vi kan lära oss leva med hur vi mår i olika perioder av livet och ta vara på glädjen som trots allt finns, så mår vi mycket bättre än om vi oroar oss över förändringar som kommer i livet atiningen vi vill eller inte 
 
I en artikel av Malin Karlberg  finns det fem tankar som vi människor kan skrota direkt.  Saker som är helt oväsentliga och som inte går att ändra på. Tankarna är:
 
1. Att jämföra dig med andra Verkar alla andra ha perfekta liv, med vackra hem, idylliska semesterresor och ett fantastiskt umgänge? Tänk på att vi ofta väljer med omsorg vad vi visar upp för andra. En kväll på finkrog och en solnedgång över havet vid sommarstugan hamnar på Instagram – men måndagsstressen, turistkräksjukan och den växande tvätthögen gör det inte. Ingen har ett perfekt liv, så det är ingen mening att avundas människorna runt omkring dig. Du vet inte vad som döljer sig bakom deras välpolerade yta
 
2. Dina skavanker  Du vet det där födelsemärket i pannan eller den där sneda framtanden du ständigt försöker dölja? Det är ingen annan som stör sig på dem. Faktum är att det operfekta gör dig unik och intressant – det är mer troligt att andra finner dem charmiga än att de ser dem som skönhetsfel.
 
3. De sista tre kilona. Tänker du ständigt att du skulle vilja tappa några kilon och får dåligt samvete när du faller för frestelsen att äta något ”onyttigt”? Släpp det en gång för alla! Fundera över om det verkligen skulle vara värt uppoffringen att alltid avstå från desserten när du blir bortbjuden och aldrig öppna en chipspåse i soffan, bara för att få på dig en storlek mindre jeans. Kanske kan du acceptera ett par trivselkilon ändå?
 
4. Vad andra tycker och tänker Ditt liv är bara ditt och du har rätt till dina egna beslut. Att gå runt och grubbla över vad andra tänker och säger om dig slösar bara energi. Dessutom pratar andra troligtvis mindre om dig än du tror – de är fullt upptagna med sina egna nojor.
 
5. Att du blir äldre Det är oundvikligt att åldras och något som ingen slipper undan. Självklart kan det vara tufft att hantera att kroppen förändras eller att fylla jämnt och kliva in i en helt ny ålderskategori. Men samtidigt visar forskning att vi blir lyckligare och mer tillfreds ju äldre vi blir. Fokusera på hur mycket du lärt dig om livet och om dig själv! Och medge att alternativet till att bli äldre inte heller vore så kul…(Källa: Malin Karlberg, Hemmets Veckotiidning)
 
Då mamma gick bort alldeles för tidigt i sin hjärntumör på 1980-talet, så insåg jag att vi inte lever för evigt. Idag är det ännu värre med dessa terrorattacker. Vem vet om vi lever i kväll? Det här har gjort att jag lever i nuet och njuter av det som finns i stunden. Jag har blivit otroligt noga med att säga till mina få vänner hur myycket de betyder för mig. Väntar aldrig till i morgon. Då kan det vara försent...
 
 /Ec
 
 
 
 
 
Egna tankar / Hälsa / Psykologi