/ TV & RADIO /

DET VAR REN NJUTNING ATT SE SVT:S NYA SERIE

Bild google
 
I går klockan 20 startade Svt:s stora satsning under hösten. Den nya serien heter Vår tid är nu. Den omfattar 20 avsnitt och kommer att gå i två säsonger. För regin står Harald Hamrell, Molly Hartleb och manuset har  Ulf Kvensler, Malin Nevander, Johan Rosenlind, Jonas Frykberg skrivit. De som har huvudrollerna i detta suveräna dramat är Adam Lundgren, Josefin Neldén, Suzanne Reuter, Peter Dalle, men hela den svenska skådespelareliten finns med. Jag som är ett filmfreak njöt i fulla drag. " Vår tid är nu" hade allt: Kärlek, spänning, olika syn på kassamhället som det såg ut på 1940-talet och framåt.
 
Handlingen:.
Familjen Löwander – syskonen Gustaf, Peter och Nina samt mamma Helga – driver en av Stockholms populäraste restauranger när andra världskriget tar slut. Äldste sonen Gustaf har tagit krogen genom de tuffa krigsåren och vill driva verksamheten som den alltid sett ut, medan systern Nina förälskar sig i kökspojken Calle och välkomnar den nya tidsandan. Mellansonen Peter återvänder till huvudstaden och inser snart att familjeföretaget har problem. Samtidigt har mamma Helga genom kökschefen Stickan fortfarande örnkoll på verksamheten. I matsalen huserar familjen Löwanders trotjänare hovmästare "Bellan" Roos". (Källa Wikipedia)
 
Så här säger SvD,s Lars Lind om serien:
"Vår tid är nu” är först och främst en familjehistoria med närmast norénska förtecken: en dominant mor, två bröder med helt olika karaktär, lillasystern Nina som vill modernitet och älskar jazz. Lägg till detta hela det stora restaurangköket och dess personal och deras liv och öden. Tillsammans blir det en rik väv där manusförfattarkvartetten får med det mesta: en antisemitism som dröjer sig kvar, riktiga skurkar, ensamma mödrar, en lesbisk kärleksrelation, flyktingtema, alkoholism, skandaler och oidipala bindningar.
 
Feel-good, men också allvar och en ofta ljuv humor. Man har lagt ner mycket jobb på lokal- och tidsfärgen även om dialogen är mer modern än dåtida. Vilket naturligtvis inte gör något. Felfinnaren kan absolut gotta sig åt en hel del verbala anakronismer men vem längtar till ett uppstyltat filmspråk som från riktiga 40-talsfilmer"?
 
Kort om Susanne Reuter:
" Suzanne Reuter är helt magnifik som klanledarinna för familjen Löwander, kameran fångar så väl hennes alla skiftningar och nyanser. Det är suveränt spelat, en ren njutning. Rollsättningen är mycket väl utförd. Mattias Nordkvist är som gjord att spela sonen Gustaf, än dryg, än någon som med skakig hand tar ännu ett glas för att stärka sig. Alldeles utmärkt trovärdigt. Adam Lundgren – detta blir hans slutgiltiga genombrott för en bred publik – är utmärkt som lillebrodern, idealisten Peter som får lära sig vilka realiteter efterkrigstiden bär med sig. Till familjen hör väl också köksmästaren Stickan vilken spelas av Peter Dalle som ett superbt dundersvin allt mer värd att älska, inte bara för sin cynism". ( Källa Lars Lind Svenska Dagbladet)
 
 
 
 
/Ec
 
 
 
 
 
 
Filmtips / Höst