/ KROPP OCH SJÄL /

HÄLSOFÖRDELAR MED LAKRITS

Bild: Shutterstock
 
Under de senaste åren har jag blivit förtjust i lakrits. Jag vet inte varför. Konstigt nog är det det enda godis jag äter förutom någon styckechoklad som plopp, Daim, japp och Skotte. Köper inte ofta hem godis, för att inte bli frestad.
 
"Lakrits  är en massa som framställs ur lakritsrot[ från Glycyrrhiza glabra. Lakritsrot innehåller glykosiden glycyrrhizin, lakritsens viktigaste ingrediens, och har en söt smak. Lakrits är ett vanligt smakämne i godis och läkemedel, men förekommer även i till exempel likör och glass. Produkter med lakritssmak kan även innehålla anis som ersättare eller smakförstärkare till lakrits. I godissammanhang kallas lakrits ibland sötlakrits. Detta för att särskilja smaken från saltlakrits som innehåller det konstgjorda saltet salmiak. I Europa produceras lakrits främst i Spanien, Italien och Turkiet". (källa Wikipedia)
 
Det finns hälsovinster för oss som tycker om lakrits, så vi behöver inte ha dåligt samvete när vi mumsar i oss några bitar av det svarta guldet.
 

1. Lakrits är slemlösande Det är inte för inte som lakrits ofta används i hostmedicin. Säg bara att du har ont i halsen om någon skulle ha synpunkter på din konsumtion.

2. Lakrits är laxerande Förstoppad? Ät lakrits – det har nämligen en laxerande effekt! Men tänk bara på att för mycket av det goda kan ha motsatt effekt.

3. Lakrits sägs ha en blodtryckshöjande effekt Bra för dig med lågt blodtryck, men samma här som ovan: för mycket av det goda… Livsmedelverket har satt sin rekommenderade gräns vid 50 gram lakrits om dagen. För mycket lakrits kan även rubba saltbalansen och ge huvudvärk, men det är individuellt hur mycket man tål.

4. Lakrits lär vara antiinflammatoriskt Däribland anses det bland annat göra magen lugn och rena levern. En anledning så god som någon att ta ett par bitar extra.

5. Lakrits är sötare än socker Byt ut en del av sockret mot lakritspulver när du bakar så är du hemma. Snacka om hälsosamt!

6. Hjälper mot muntorrhet Lakritsroten har traditionellt används mot muntorrhet och kan därmed motverka karies.

 De här fördelarna har jag hämtat ur Ann-Sofie Lindell text, livsmedelsverket och webbdoktorn

 

 
/Ec

.

 
 
 
 

 

 
 
Hälsa