BLI MATSMART
God, hälsosam mat på tallriken och mer pengar i plånboken kan kännas som en svår ekvation, men det är inte omöjligt. Med hjälp av lite planering, tid och medvetenhet kan du spara stora summor varje månad
Ett av mina favoritprogram på teve är Lyxfällan, där personer verkligen behöver få hjälp med hela ekonomin och lära sig lite hur de kan få bättre hum om sina pengar En sak har jag insett av programmet att det är alldeles för lätt att låna pengar idag typ sms-lån. Ofta går personer i fällan genom att ta de här lånen för att kunna betala sina räkningar, men de tänker inte på att de här lånen är mycket dyra och även de ska betalas tillbaka. När jag ser programmen, så förvånas jag över hur man gjorde förr. Jo då sparade man och gick och längtade efter det man ville ha istället för att köpa på studs och utan att ha tjänat ihop till det först.Jag tror att man var mer tillfredsställd, glad över köpet samt att man var nog räddare om saker och ting.Det här är min personliga åsikt så...
Våra matinköp äter upp en stor del av den månatliga budgeten och en något mindre summa på kvittot lockar nog många i matbutiken. Att inte handla mat när man är hungrig är ett råd som många hört, men det finns flera andra knep man kan ta till för att banta både inköp, spill och utgifter. I det här inlägget tänker jag ge dig lite tips som du kan ha i åtanke när du handlar och lagar mat.
Planera inköpen:"Planera en veckomeny och gör en inköpslista. Storhandla allt en gång i veckan så slipper du dyra småhandlingar och impulsköp. Håll även koll på eventuella rabatterade priser och planera din veckomeny utifrån dem.
Ät enligt säsong: Håll koll på när olika grönsaker och råvaror har sin säsong, det syns nämligen i priset. Det är inte bara ett bättre val för plånboken, utan även för miljön om du väljer närodlade alternativ.
Släng inte mat: Mycket mat går till spillo om den slängs så fort den börjar bli lite trött. Enligt Land.se slänger vi så mycket som 28 kilo mat per person om året. Utnyttja allt du lägger pengar på och slipp köpa nytt genom att regelbundet kontrollera vad som finns i kylen, frysa in rester och ta tillvara på grönsaker i flera av dina rätter under veckan.
Ta en matlåda till jobb: Med matlådan sparar du snabbt en ansenlig summa pengar och tar dessutom enkelt tillvara på rester. Genom att göra storkok kan du dessutom spara tid i köket och få fler matlådor till veckan.
Bli vän med frysen: Genom att frysa in matlådor och livsmedel förlänger du deras livslängd och minimerar risken för att behöva slänga dem i onödan, så fyll på i frysen nästa gång du kikar in i kylen "
Tipsen har jag hämtat från Nanna von Knorrings artikel i tiidningen Må Bra.