/ HEMMET /

BLI MATSMART

Bild Hemmets Veckotidning
 
Alldeles nyss gick jag genom mitt kylskåp. Det här brukar jag göra en gång i veckan, för att undvika dålig lukt och torka av om jag har råkat spilla lite på hyllorna. Det är sällan jag kastar något. Visst gör jag det om en tomat eller gurka/morot är alltför mjuka. Det sitter väl i mina gener att jag bör ta vara på vad jag har köpt på veckohandlingen förra veckan.Minns när pappa lade lite matpengar på köksbordet till mamma två gånger i månaden. Jag menar verkligen lite, men vi hade tur att mormor och morfar hade grönsaksland och fruktträd. De hade även höns. Varje söndag fick vi med oss flera kassar med potatis och färska grönsaker och lite frukt, om det var säsong. Mamma gjorde mat ur dessa kassar i veckorna och blev det lite falukorv eller köttfärslimpa över från middagen, hittade hon på en ny rätt nästa dag. Hemma hos mig sparar jag rester och fryser in eller så ställer jag mig i köket cirka två dagar i månaden och gör långkok som jag delar upp i portioner och fryser in. Det är så skönt att ta fram, då jag inte har tid att laga mat. Det blir även en ekonomisk vinst att göra på det här sättet. Mina slantar måste räkna till så mycket annat, så det är bra att vara matsmart ibland. Visst "offrar jag på mig" att äta gott under weekends, annars vore livet inte värt att leva. 
 

God, hälsosam mat på tallriken och mer pengar i plånboken kan kännas som en svår ekvation, men det är inte omöjligt. Med hjälp av lite planering, tid och medvetenhet kan du spara stora summor varje månad

Ett av mina favoritprogram på teve är Lyxfällan, där personer verkligen behöver få hjälp med hela ekonomin och lära sig lite hur de kan få bättre hum om sina pengar En sak har jag insett av programmet att det är alldeles för lätt att låna pengar idag typ sms-lån. Ofta går personer i fällan genom att ta de här lånen för att kunna betala sina räkningar, men de tänker inte på att de här lånen är mycket dyra och även de ska betalas tillbaka. När jag ser programmen, så förvånas jag över hur man gjorde förr. Jo då sparade man och gick och längtade efter det man ville ha istället för att köpa på studs och utan att ha tjänat ihop till det först.Jag tror att man var mer tillfredsställd, glad över köpet samt att man var nog räddare om saker och ting.Det här är min personliga åsikt så...  

Våra matinköp äter upp en stor del av den månatliga budgeten och en något mindre summa på kvittot lockar nog många i matbutiken. Att inte handla mat när man är hungrig är ett råd som många hört, men det finns flera andra knep man kan ta till för att banta både inköp, spill och utgifter. I det här inlägget tänker jag ge dig lite tips som du kan ha i åtanke när du handlar och lagar mat.

Planera inköpen:"Planera en veckomeny och gör en inköpslista. Storhandla allt en gång i veckan så slipper du dyra småhandlingar och impulsköp. Håll även koll på eventuella rabatterade priser och planera din veckomeny utifrån dem.

Ät enligt säsong: Håll koll på när olika grönsaker och råvaror har sin säsong, det syns nämligen i priset. Det är inte bara ett bättre val för plånboken, utan även för miljön om du väljer närodlade alternativ.

Släng inte mat: Mycket mat går till spillo om den slängs så fort den börjar bli lite trött. Enligt Land.se slänger vi så mycket som 28 kilo mat per person om året. Utnyttja allt du lägger pengar på och slipp köpa nytt genom att regelbundet kontrollera vad som finns i kylen, frysa in rester och ta tillvara på grönsaker i flera av dina rätter under veckan.

Ta en matlåda till jobb: Med matlådan sparar du snabbt en ansenlig summa pengar och tar dessutom enkelt tillvara på rester. Genom att göra storkok kan du dessutom spara tid i köket och få fler matlådor till veckan.

 Laga från grunden: Det du lägger ut i tid sparar du i pengar. Genom att laga maträtter från grunden istället för att förlita sig på halvfabrikat kan du spara mycket pengar och dessutom få mat som håller en högre kvalitet och helt enkelt är lite godare.

 

Bli vän med frysen: Genom att frysa in matlådor och livsmedel förlänger du deras livslängd och minimerar risken för att behöva slänga dem i onödan, så fyll på i frysen nästa gång du kikar in i kylen "

 

Tipsen har jag hämtat från Nanna von Knorrings artikel i tiidningen Må Bra.

 

 /Ec

 

 

 
 
 

 

 

 
 
 
 
 
 

 

 

 
Mat och Dryck / vardagsgöromål, katter