/ LIVETS NJUTNINGAR /

HÄRLIGT GOTT TILL MELLO I KVÄLL

Bild Allers
 
I kväll är det så dags för 2018års Melodifestival deltävling 1 som i år startar i Karlstad. Kan ni tänka er att den här musikfesten jubilerar i år.  I hela 60 år har den funnits! Det är ofattbart eller hur! Jag är inte något stort fan av Mello. Tycker att det kan bli för mycket och utragit med först fyra deltävlingar från olika städer runt i vårt land, därefter " andra chansen" och så den riktiga svenska finalen. Efter den kommer äntligen den stora finalen i vår. Bland artisterna i kväll är: Benjamin Ingrosso, Edward Blom och Kikki Danielsson. Jag har ingen aning om vem som vinner i kväll, så den som lever får se!
 
Jag återkommer till mamma även i det här inlägget. Hon kunde verkligen konsten att  göra något extra näär det var något speciellt på teven, inom familjen eller till alla högtider. Dagen före hade hon letat upp ett nytt recept i "Allt om Mat" eller i en veckotidning. Så lät mamma vi i familjjen vara försökskaniner. Ofta, mycket ofta blev hennes nya recept super och som sedan kom på hennes topplista. Det är inte så underligt att det här för mat & bakverk har gått i arv till mig. Tycker att det är super roligt att se på matlagningsprogram och fånga upp ett och annat tips.
 
Till Mellon i kväll kommer jag att servera min vän/assistent en knäckig plommonpaj vilken jag hittade i Allers i september eller oktober. Igår bytte jag ut plommon mot äpplen. Jag kom på att förvälla dem först, så att de blir mjuka före jag lade dem i pajskalet. Här har ni receptet på en god, snabb och lätt att göra:
 

1 paj, ca 8 pers

det här behöver du:

150 g smör eller margarin
1 dl socker
1 dl farinsocker
1/2 dl ljus sirap
1/2 dl vispgrädde
2 dl havregryn
2 dl vetemjöl
1 dl hackad mandel
1 tsk bakpulver
600 g plommon, ca 12 st eller 4 st medelstora äpplen.

så här gör du:

1. Sätt ugnen på 200°. Smörj en ugnsfast pajform.
2. Smält matfett i en större kastrull. Ta den från värmen. Tillsätt resterande ingredienser förutom plommonen, och rör samman till en slät smet.
3. Kärna ur plommonen och skär i mindre bitar. Lägg ut dem jämnt i formen och klicka och bre över smeten.
4. Grädda pajen i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter.
5. Servera ljummen, gärna tillsammans med lättvispad grädde./vaniljsås

 /Ec

 

recept