/ KROPP OCH SJÄL /

HUDHUNGER

 
 
I vår familj var berörning något naturligt. Därför vet jag hur skönt det känns när någon plötsligt lägger en hand på min arm eller ger mig en efterlängtad lång kram. Att vi hungrar efter berörning är helt naturligt, livsnödvändigt och kallas hudhunger. Utan berörning riskerar vi att bli deppiga och sjuka.
 
I dag skickar vi fler virtuella kramar än någonsin. Kärleksförklaringar och emojis i form av hjärtan och pussar i sociala medier-kanaler är något vi blivit vana vid att se. Men kärlek i text kommer aldrig kunna ersätta behovet människan har av beröring.
 
Beröring är inte bara skönt för stunden utan hjälper dig också att stärka immunförsvaret och sänka blodtrycket. Det lindrar smärta och får dig mer lugn inombords. Att kramas med nära och kära är ett bra tips, men i ett land där allt fler lever i singelhushåll kan det vara skönt att veta att det finns fler sätt. Experterna på beröring är eniga och tipsar om allt från massage och bakning till gosande med husdjur och pardans.
 
Här har jag sju tips som kan hjälpa dig att ta hand om din hudhunger:
  1. Ta en varm dusch eller ett bad  Vatten kan skapa känslan av en lätt beröring, så hoppa in i en varm dusch och låt vattnet smeka din hud eller kryp ner i ett varmt bad. Använd gärna en duschkräm som är bra för huden och inte torkar ut.
  2. Unna dig en behandling  Om du har möjlighet gå på massage, ansiktsbehandling eller boka in ett besök hos frisören och njut av att bli omhändertagen.
  3. Använd dina händer mer  Dina händer är fulla av beröringsreceptorer så använd dem så mycket du kan. Varför inte rulla chokladbollar, plantera om dina blommor eller smörja in dig med en skön kroppslotion? Ett bra alternativ är den fuktgivande cremen Toleriane riche som innehåller källvatten och verkar lugnande på huden. För kroppens mest irriterande områden finns Cicaplast Balm B5, ett skyddande balm som lugnar och stärker irriterad hud.
  4. Låna ett husdjur, om du inte har ett redan  Passa grannens husdjur, gosa med ditt eget eller volontärjobba på ett kattstall. När du klappar ett djur frigörs oxytocin vilket lämnar dig med en lugn sinnesstämning. Enligt en undersökning gjord av den ideella organisationen Manimalis uppger 45 procent att de anser sig ha bättre hälsa tack vare sin hund.
  5. Sängmys mer  En varm temperatur framkallar också ämnet oxytocin så testa att ha en värmekudde i sängen och att sova under ett tyngre täcke.
  6.  Dansa och lyssna på musik  Om du inte tycker det är jobbigt med beröring från främlingar anmäl dig till en danskurs eller besök en dansklubb. Att lyssna på musik du gillar hjälper också kroppen att frigöra oxytocin.
  7. Kramas mer  Ha som vana att krama dina kompisar när ni ses. Om du lever i en relation berör varandra ofta och mycket. Och glöm inte bort att gosa med dina barn. (Dessa tips har jag hämtat ur en artikel i Femina)
Vad är då oxytocin? "Det är ett peptidhormon och troligen en signalsubstans som huvudsakligen utsöndras från hypofysens baklob. Oxytocinet verkar på cellerna i den glatta muskulaturen; den binds vid cellytan av oxytocinreceptorer, som finns i livmodern, bröstkörtlar och i hjärnan.
 

Det är troligt att oxytocin också frisätts av taktil beröring och varm temperatur. Det är därvidlag viktigt för utvecklingen av modersbeteenden och samspel inom familjen. Både hos mödrar och fäder finns ett samband mellan höga nivåer oxytocin och egenskaper som är viktiga för föräldraskap. Kortisol, å andra sidan, utsöndras i reaktion på stress (exempelvis vid förälskelse och att bli förälder), alltså vid samma tillfällen som oxytocin är viktigt. Oxytocin och kortisol motverkar varandra och samverkar med varandra vid sådana fall på komplicerade och ännu inte fullt förstådda sätt. Höga nivåer kortisol hos mödrar men inte fäder motverkar de positiva effekterna av oxytocin beträffande modersbeteenden men effekterna gäller också moderns relation till barnets fader.Nässprej av oxytocin sänker kortisolnivån, men hur stor denna effekt är mycket individuell och korrelerar med graden av känslomässig självbehärskning.Oxytocinet är uttryckt i accumbenskärnan där det bland annat reglerar social anpassning och förmågan att samspela med andra, men är för detta beroende av serotonin i samma hjärnstruktur.

Oxytocin gör människor lyckligare och tillitsfulla. Det ökar viljan till parbildning, och är starkt involverat i sexuell lust. En orsak till detta är att det skänker lugn genom dess påverkan på glatt muskulatur. På grund av dess höga plasmanivåer vid olika former av känslor av kärlek och lust, brukar det kallas "kärlekshormon". Hos män bidrar oxytocin även till erektion och ejakulation.

Oxytocin ökar den autonoma hjärtkontrollen, genom att exempelvis öka heart rate variability, vilket förbättrar kroppens förmåga att hantera stress, ett samband mellan HRV och stress som påvisats exempelvis vid borderline personlighetsstörning. Oxytocin tycks spela en viktig roll i regleringen av det kardiovaskulära systemet. Tillsammans med vasopressin har det en roll i uppkomsten av kronisk hjärtsvikt".(källa Vikipedia)

 För min del ökar mitt oxytocin i min kropp när jag sitter med en kopp kaffe vid en husvägg någonstans och lapar de första solstrålarna under våren. Då är det skönt att bli uppvärmd efter den långa vintern utan ljus. Mitt oxytocin ökar också när jag väljer en god duschkräm och en god doft på fredagarna och fixar till mig lite extra. Mitt homon får mig att känna en behaglig känsla när katterna säger godnatt. Jag njuter mest när jag vet att mina nära vänner är ärliga och kramar om miig för den person jag är på ont och gott utan tänka på min funktionsvariation - Då är jag lycklig och mår bra! -

 

 
/Ec

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hälsa / Psykologi