/ HUSMANSKOST /

RIKTIGT GAMMALDAGS VARDAGSMAT SÅDAN JAG MINNS DEN

Bild Google
 
I kväll ska jag ha kokt falukorv med pepparrotssås. Det är något som vi hade ganska ofta hemma i veckorna. Det här ingår i den äldre husmanskosten. Jag tycker om den här rätten. Numera är det sällan jag äter kokt falukorv med pepparotssås.
 
" Falukorven räknas som en typiskt svensk produkt och ingår i många maträtter i det svenska köket och är namnskyddad sedan 1973..Falukorv ska till minst 45 procent bestå av nöt-häst- eller fläskkött. Många falukorvar innehåller dock mer kött än så. I begreppet "köttmängd" ingår även köttets naturliga innehåll av fett och vatten. Livsmedelsverkets regler avgör vilken mängd som får utgöras av bindväv, till exempel senor.Fetthalten i fläskkött och nötkött får inte överstiga en viss procent. Traditionellt är falukorven krokig..Det är ett naturligt resultat av att naturtarm använts.
 

Innan falukorven tillreds skalar man av det oätliga skinnet som skyddar korven. Falukorven kan sedan kokas, stekas, grillas eller ugnsgratineras. Ska den kokas brukar den skäras i bitar eller skivor, ska den stekas brukar den skivas eller skäras i strimlor och ska den ugnsgratineras kan hela korven sättas in i ugnen. Den serveras ofta med kokt potatis alternativt potatismos, pasta eller ris. Kokt falukorv kan även serveras med pepparrotssås. Falukorv kan ingå i en gryta med potatis och rotfrukter. En vanlig maträtt med stekt falukorv är korv Stroganoff". (källa wikipedia)

 Här får ni ett recept på kokt falukorv med pepparotssås till 4 pers:
 
Ingredienser:
  • 00 gram falukorv
  • 2 msk smör att steka i
  • Pepparrotssås: 2 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 5 dl mjölk, standard
  • 3 msk grädde (valfritt)
  • 2 krm salt
  • 0,5 krm vit eller svartpeppar
  • 4 msk finriven pepparrot ev. från tub
Tillagning:

1.    Skrubba och skölj potatis och koka den mjuk i ca 25 minuter.

2.    Pepparrotssås: Fräs smöret i en såskastrull.

3.    Pudra över mjölet och rör ut det med en visp.

4.    Tillsätt lite mjölk i taget under vispning så att klumpar försvinner.

5.    Låt såsen koka på låg värme medan potatisen kokar klart och rör då och då så att den inte bränns.

6.    Skala och finriv färsk pepparrot om du köpt det.

7. Smaka av såsen med lite grädde, salt, peppar och pepparrot.

 

 Ät och njut!

 
 /Ec
 
 
 
 
 
 
Mat och Dryck / recept