/ HEMMET /

TULPANER VÅRENS BLOMMOR

  Bild: Shutterstock/IBL Bildbyrå
 
Så har vi vänt blad i vår kalender på nytt. Vi är redan inne i februari månad. Det var ju nyår alldeles nyss. Tiden rinner som sand mellan fingrarna! Jag får en känsla av obehag. Det är så mycket som jag vill hinna med men som jag inte gör. Min vardag tar alldeles för mycket tid om den ska bli som jag vill. Jag vill att min vardag ska fungera som alla andras - Det vill säga att den ska vara en helt vanlig vardag i vilken jag ska kunna leva ett drägligt liv som alla andra trots min funktionsvariation.  Under de senaste åren har också min tid gått åt till att sköta om min hälsa. Det innebär vissa omläggningar och smörja in min hud.
 
Igår, den första februari, sade julen tack och hej på riktigt. Igår tog jag även ner min julgardin i köket och putsade fönstret invändigt före jag hängde upp min gardin. Minns när vi sade hejdå till julen i början av januari hemma, hur mamma cyklade och köpte en tulpanbukett i blandade färger, för att sätta den i en glasvas på bordet i vardagsrummet. Hade jag råd så köpte hon även en bukett till mitt soffbord i min del av villan
 
Det var inte bara mamma som älskade tulpaner för det gör generellt  svenskarna. Förra året odlades runt 160  miljoner i Sverige och utbudet ökar ständigt enligt blomsterfrämjandet. Tulpanbuketten som man köper hem från butiken kan glädja oss i minst en vecka – förutsatt att vi tar hand om den väl. Slokande tulpaner är inget vidare, så det gäller att följa några enkla steg för att hålla blommorna pigga och fräscha så länge som möjligt.
 
"När du kommer hem med din bukett, så bör du göra så här för att blommorna ska hålla sig längre:
  • Skär av centimeter av stjälkarna. Använd en vass kniv för att inte klämma ihop de fina rör som finns inuti stjälken. Genom att kapa en del av stjälken underlättar du för blomman att ta upp vatten.
  • Ställ tulpanerna i en hög vas - det är viktigt att de får stöd under den första tiden de suger vatten, då blir de raka och ståtliga. Låt gärna omslagsplasten sitta kvar. Fyll vasen med kallt, friskt vatten.
  • Placera vasen med tulpanerna svalt och låt dem stå där i några timmar för att dra åt sig vatten.
  • Ta bort omslagsplasten och ställ vasen där du  vill ha den. Helst ska det vara en sval plats utan drag. Undvik om möjligt direkt solljus och se till att vasen inte hamnar för nära fruktfatet – frukterna kan få tulpanerna att vissna i förtid.
  • Förvara gärna tulpanerna svalt på natten för att förlänga livslängden. Fyll på med växtnäring och ge dem ny snittyta emellanåt, så håller tulpanerna sig fina längre"! ( källa: En artikel som var införd i Allers men också i Femina den 12/1 2018)  
 
 /Ec
 
 
Passion / Vår