/ KROPP OCH SJÄL /

ENSAMHET GER DIG TID FÖR EFTERTANKE

 
 
Det finns flera själ att boka in lugn ensamtid i mer än ett par timmar.Att göra ingenting är faktiskt ett sätt att ta hand om sig själv och sitt välmående .Ensamtid  ger dig tid för eftertanke  att varva  ner. När du är avslappnad kan det leda till flera nya vanor och insikter. Dessutom behöver ”ingenting” inte tolkas bokstavligt – du kan lika väl göra något avslappnande som att titta på tv-serier, påta i trädgården eller få en massage.
 
Själv har jag nästan sällan tid för mig själv, eftersom jag vet att när som helst på dygnet kan någon ur mitt team höra av sig och meddela att hon/han inte kan arbeta av olika anledningar. Ibland kan det ske med kort varsel. Då får jag sätta igång och lösa den akuta situationen som uppkommit. Det kan vara vilken dag som helst. Känner att jag inte riktigt är ledig. När det gäller att få ensamtid för eftertanke då man har personal dygnet runt, får man vara lite uppfinnesrik. Under den senaste tiden har jag kommit fram till ett sätt som fungerar för mig. Innan jag stiger upp, sitter jag en stund i sängen och funderar över dagen. Likadant gör jag på kvällarna före jag somnar. Tyvärr blir det inte några timmar, men det är bättre än ingenting! Vi måste hitta vår egen lösning, där vi bäst slappnar av.
 
Här är fem  hälsofördelar med att göra absolut ingenting:
"!. Det ger din hjärna en omstart.  Det är viktigt för såväl kroppen som hjärnan att få vila och ta det lugnt ibland. När du låter hjärnan vila kan den återställa sig och det kan bli lättare att skingra tankarna och börja på ny kula.
 
2. Den förbättrar koncentrationen. Vardagen är full av distraktioner och många har flera bollar i luften samtidigt. För att förbättra koncentrationen och bli mer effektiv behöver alla göra ingenting ibland. Din koncentration förbättras när du lär dig att slappna av och låta bli att vara upptagen jämt.
 
3. Du blir mer kreativ. Att göra ingenting kan för vissa vara avslappnande medan andra känner sig uttråkade av det. Oavsett vad du tycker om ensam- och vilotid så ger det dig en kreativ boost när du låter bli att fokusera på något specifikt och istället låter tankarna flyga fritt i hjärnan.
 
4. Du blir mer produktiv.  När såväl koncentrationen som kreativiteten förbättras blir du även mer produktiv. När du lär dig fokusera kan du utföra saker snabbare och smidigare även när du samarbetar med andra.
 
5. Du upptäcker nya sidor av dig själv. När du låter tankarna vandra fritt hinner du tänka på sådant du i vanliga fall tränger undan i hjärnan. När du får tid för dig själv och får distans till andras åsikter kan du även få en bättre förståelse för vem du är, vad du gillar och vad du vill i livet. Det kan å sin sida leda till bättre självförtroende och en starkare känsla av mening i livet". (källa: En artikel från Må Bra och senare från Hemmets Veckotidning)
 
 /Ec
 
 
 
Helger, avkoppling, / Hälsa / Mitt arbetsledarskap