/ FILM, TEATER OCH MUSIK /

FYRA NYA BECK-FILMER UNDER 2018

 
 
 
Under det här året kommer vi att uppleva fyra nya Beck-filmer. Trevligt tycker jag, som är enormt galen i Beck och Wallander filmer. Varför? De är lagom hemska för mitt tycke och smak eller som min vän/assistent säkert skulle säga: " Då slipper Ewacarin gå ut i hallen tills det hemska är över". Jag måste erkänna att han har rätt, men efter 29 år vill han känna mig bättre än vad jag många gånger gör. Nåja...
 
På Nyårsdagen hade den första av de nya filmerna premiär. Filmens titel är "Ditt eget blod" och för regin står Mårten Klingberg för. Det är 35:e Beckfilmen med Peter Haber. Rullens längd är en timme 34 minuter.
 
Lite om handlingen:
"En man misshandlas till döds i Mellanöstern. I Stockholm försvinner en ung kvinna på väg hem från arbetet. Två händelser som kommer att visa sig ha med varandra att göra. Eftersom Martin Beck har sagt upp sig, leder Steinar Hovland sökandet efter kvinnan. Men Martin dras snart in fallet när han hjälper Säpo att utreda en misstänkt terrorist".(Källa MovieZine)
 
Delar av en recision skriven av Alexander Dunerfors hos Moviezine:
" Vår käre kommissarie har gått i pension, men att fylla dagarna med vinprovningar och långpromenader tappar snabbt sin charm. Martin Beck ser tacksamt sin chans att bidra till ett bättre samhälle igen när Säpo ber om hjälp. Det gäller en förortskille som åkt till Mellanöstern för att ansluta sig till IS, och hans bror som följde efter för att hämta hem honom. Mohamed Said ("Andra avenyn") spelar en plågad ung man som snickrar på en bomb på studentrummet.
 
 
Särskilt våldsamt blir det aldrig. Tvärtom är mysfaktorn hög. Det fikas och smågnabbas, det flörtas och skojas. Man märker att även skådespelarteamet och filmskaparna har byggt ett väloljat maskineri. Vad jag framför allt uppskattar med "Beck - Ditt eget blod" är hur naturligt språket flyter på, något som tyvärr fortfarande är en ovanlighet i svensk film. Dialogen här har sina nyanser som gör att alla människor låter som riktiga människor. Det gäller inte minst Jennie Silfverhjelm ("All Inclusive") och David Lindström ("Vikings"), som lämnar avtryck trots små biroller.

Det är nästan så att Peter Haber har blivit den svaga länken i den här uppsättningen. Efter 20 år vet vi exakt hur han kommer leverera sina ord, eller när han kommer rynka pannan och så vidare. Haber har sagt i åtminstone tio år att han känner sig färdig med rollen som Beck, men alla har ju sina räkningar att betala. Förmodligen är det dags för Martin Beck att verkligen gå i pension för gott... men först ska det ju bli tre filmer till i vår".

 
/Ec
 
 
 
 
Filmtips