/ HEMMET /

STÄDA MED MÅTTA

 
 
Jag tycker om att ha rent och snyggt omkring mig. Det är bara sådan jag är. Jag vill att min säng ska bäddas, så att det ser snyggt ut, Vill också ha varje sak på sin plats och att personer bör plocka undan till exempel ta undan disken ur diskstället. I mitt hem vill jag också att mina kläder antingen läggs i tvättkorgen, då jag ska tvätta dem eller att man hänger in/viker ner i garderoben  Det värsta jag vet är när mina kläder är framme. Ändå värre är om de är rena och smutsiga. Då har jag mindre koll på vad som går att användas igen eller inte. Håller vi undan, så vinner vi tid och slipper leta eller se om ett plagg är rent/smutsigt. Är kanske petig med mitt hem, men jag anser att det bör finnas en viss struktur så jag vet var jag har mina ägodelar. I synnerhet när jag har mycket olika personer som arbetar här hemma.  Men min noggrannhet med mitt hem bottnar sig de kunskaper som jag fått lära mig då jag bodde hemma. Mamma var stenhård när det gällde två punkter: 1. Att vi barn skulle vara "hela och rena". 2. Hon ansåg att lite smuts i hörnen gjorde ingenting, men i kök och badrum skulle det skina.
 
Eftersom jag bodde hemma så länge lärde jag mig hur ett hem skulle skötas på bästa sätt efter dåtidens seder och bruk. Idag är det helt annorlunda. Stressen att hinna med så mycket som möjligt har nästan tagit överhanden. Vi har så många olika roller mot då jag bodde hemma. Det finns sju bevis att en överdriven städning inte är bra. I det här inlägget tänker jag redogöra för de samtidigt som jag tänker att mamma var före sin tid.
 
De sju bevisen är
1. Det är slitsamt. Förutom att städning kan vara slitsamt för kroppen, med alla konstiga arbetsställningar som kan krävas, så sliter du också på allt du städar. Lackade och målade ytor tappar i tjockhet och glans, du repar golven onödigt mycket med allt skurande och kläder håller inte lika länge om de tvättas ofta.
 
2. De kan ge motsatt effekt.  Om du tvättar kläder med för mycket tvättmedel kommer medlet inte att sköljas ur ordentligt och riskerar att lämna fula fläckar på kläder och lakan. Och diskar du med för mycket diskmedel bara för att disken är hårt smutsad är risken stor att du får fläckar på disken. Tvättar du hela tiden speglar med rengöringssprej ökar också risken att fukt tar sig in bakom spegeln och skadar den.
 
3. Dammigt blir dammigare  Om du hela tiden dammtorkar  genom att spruta rengöringsmedel direkt på dina trämöbler riskerar du att det bildas en hinna på möblerna – som drar åt sig ännu mer damm.
 
4.Ökad risk för allergi. Man vet idag att allergi är vanligare i hem som är mycket rena, där det inte finns husdjur.Barn som växer upp på bondgårdar har tio gånger lägre risk att utveckla allergi än andra, 
 
5. Förstör dammsugarenTar du fram dammsugaren så fort du ser ett hårstrå på golvet? Sluta med det, och ta fram sopborsten istället. I dammsugaren kan nämligen håret fastna i borstvalsen på insidan av dammsugaren där det är svårt att få bort, vilket försämrar dammsugarens funktion.
 
6. Ökad risk för KOLI en ny studie har man funnit att sjuksköterskor som minst en gång i veckan använder desinficerande medel, löper en ökad risk på mellan 24 och 32 procent att utveckla lungsjukdomen KOL. Studien visar att det är mycket möjligt att sambandet KOL och rengöringsmedel finns,
 
7. Tänk på miljön. Brukar du tänka på att alla medel du använder i hemmet kan hamna i naturen? Diskmedel, tvättmedel, schampoo, balsam, tvål, golvrengöring är exempel på kemikalier vi häller rakt ner i avloppet.

Måste du ändå städa ofta så byt några medel mot miljömärkt såpa, använd en dammvippa eller mikrofiberduk istället för något medel om du bara ska torka damm, och byt ut klorinet helt mot exempelvis bleksalt, ättika eller bikarbonat.

 Källor till det här inlägget har jag hämtat från Källa: Leva&Bo, Arbetsliv, MåBra, Naturskyddsföreningen 
 
 /Ec
 
 
 
 
 

 

 

 

 
 
vardagsgöromål, katter