/ FILM, TEATER OCH MUSIK /

FILMTIPS NUMMER 3 2018

 
 
Den tredje mars hade ännu en Beck-film premiär. Den här gången heter filmen "utan uppsåt". För regin står Jörgen Bergmark och speltiden är  90 minuter och det är den 37e Beckfilmen. I huvudrollerna märks Peter Hauber och Jennie Silferhjelm.
 
Handlingen:
" Beck-gruppen, med Alex Beijer som ny gruppchef, får ett fall där en 12-årig flicka hittat sin mamma död nedanför trappan i hemmet. Är det en olycka eller ville någon den ensamstående mamman något ont? Det visar sig att familjen lever med skyddad identitet och under utredningens gång tar fallet flera överraskande vändningar". (källa Moviezine)
 
Delar av Alexander Dunerfors recension i mars 2018:
Stämningen och spänningen inom den annars tajta gruppen ligger i fokus i "Beck: Utan uppsåt". Det är tydligt att månadens deckarfall inte alls fått lika mycket omtanke av manusförfattarna. I ett extremt fall av fantasilöshet har de späckat filmen med en lång rad av förhör, 75 utdragna minuter där gamla Tinder-ragg och deras mammor ska frågas ut. Det blir frustrerande när man vet att många av scenerna bara är utfyllnad, missvisande ledtrådar som i slutändan ska visa sig helt onödiga för berättelsen. Lönlöst att ens försöka komma ihåg vem som är vem, eller har vilket alibi.
 
Man önskar bara att filmskaparna hade haft vett att ge spänningselementen mer utrymme, och "Utan uppsåt" kunde lätt få höja sig över årets övriga Beck-filmer. Men svenskt polisarbete är inte så rafflande som de verkar tro, inte när vi ser samma förhör och samma procedur för femtielfte gången. Och den här gången känns det extra oinspirerat.

Det stora mysteriet blir varför Peter Haber ens är kvar. Hans Martin Beck har absolut inget längre att tillföra på polishuset, och ser mest ut att längta hem till sin whisky" (Alexander Dunerfors i Moviezine)
 
 
 
/Ec
 
.
 
Filmtips