/ KROPP OCH SJÄL /

HUMIRABEHANDLING

 
I morgon är det dags igen efter cirka tre års uppehåll att påbörja min humirabehandling mot min psoriasis. Hoppas att behandlingen kommer att bota klådan! Den består av injektioner som jag tar i låret eller i magen. Föredrar alltid att ta dem i låret. För att boosta igång ordentligt kommer jag att ta två injektioner efter varandra i morgon, nästa söndag en injekton, därefter en injektion varannan söndag. Efter att jag har tagit injektioner i fyra veckor ska jag ta mängder med blovprov, för att kolla vilken effekt Humira har haft på min psoriasis. Det känns lite nervöst när jag skriver det här inlägget för jag vet ju sedan tidigare att behandlingen är stark, men å andra sidan, vad gör jag när inte något annat hjälper. Nu har min klåda börjat att orsaka stora bekymmer i min vardag och då det gäller min sömn Som det nu är, får jag skaka mitt underlakan då jag bäddar för jag "ömsar skinn". När jag frågade mitt team i Lund hur lång tid det tog före jag kunde märka någon effekt, fick jag veta: "Det kan vi inte säga - Allt från en vecka till en månad". Så... den som lever får se. Min psoriasis bröt ut i samband med min bukoperation år 2014. Jag kan avsky det men jag kan inte göra något åt det här för
den låg ju latent i min kropp. Det är bara att gilla läget och göra det bästa av situationen, men ibland är det svårt. Jag saknar verkligen min fina släta hud. Som sagt, hoppas att humirabehandlingen kommer att göra skillnad, för alla behandlingar har ett pris som jag undrar om det är värt, om jag inte får någon effekt. Jag har fått en hink för riskavfall, så nu tycker jag att det påminner mig om jag har "farliga saker" hemma, vilka inte kan slängas hur som helst och som man måste ta om hand på ett visst sätt. Ack ja...
 
Vad är då Humira?
"Biologiska läkemedel är ett samlingsnamn på läkemedel av humant ursprung, det vill säga läkemedel som är kopior av eller som liknar kroppsegna ämnen. De mest kända läkemedlen inom denna grupp är sannolikt olika hormoner, som könshormoner, insulin och tillväxthormon samt kortison.
 
Fyra biologiska läkemedel är godkända i Sverige för behandling av hudpsoriasis (Enbrel®, Remicade®, Humira® och Stelara®) varav de tre första blockerar TNF-, en molekyl som ofta bildas i stor omfattning vid psoriasis. Stelara är en antikropp som blockerar IL23 och IL12, som är molekyler som påskyndar utvecklingen av psoriasis". (källa Netdoktorn)
 
"I normala fall är inflammationens uppgift att underlätta sårläkning och att skydda kroppen mot skadlig påverkan genom att stöta bort inkräktare som bakterier och virus. Vid många inflammatoriska sjukdomar finns ett överskott av TNF, vilket leder till att immunsystemet överreagerar och felaktigt orsakar inflammation. Den verksamma substansen i HUMIRA heter adalimumab. Det är en antikropp som genom att binda sig till TNF minskar överskottet, vilket gör att inflammationen dämpas.". (ur broshyren: "Till dig som fått Humira")
 
Effekten av Humira:
"Vanligen ger HUMIRA snabb effekt, ibland redan inom några dagar. För andra kan det dröja från ett par veckor till någon månad innan man märker förbättring. Det gäller alltså att ha lite tålamod. Under tiden är det viktigt att du fortsätter att ta dina injektioner. NNär läkemedlet börjar verka kommer du att märka att de direkta besvären av din sjukdom minskar. Dessutom har behandlingen en dokumenterat positiv inverkan på allmäntillståndet. Många upplever ett ökat välbefinnande, mindre trötthet och att livet blir lättare att leva. DDet övergripande målet för din behandling är du ska slippa symtom och undvika skov. På läkarspråk kallas detta remission och betyder att det inte finns någon aktiv inflammation". (Ur broshyren "Till dig som fått Humira")
 
 Eftersom jag har en psoriasistyp som heter Invers psoriasis som sätter sig i hudveck. I mitt fall även i stjärten och jag har plack på rumpan, så  jag hoppas att  Humira hjälper snabbt. Jag har svårt att stå ut med klådan just där.
 
/Ec
 
 
  
Drömmar och Förhoppningar / Egna tankar / Hälsa