/ KROPP OCH SJÄL /

SÅ GÖR DU FÖR ATT MÅ BÄTTRE UNDER VINTERTID

 
 
Natten mellan lördag den 27e oktober och söndag den 28e oktober klockan tre är det dags att vrida tillbaka klockan en time, så att den blir två. Varför? Vi går över till vintertid den här helgen. Det betyder att vi får en extra timme att sova. Härligt, tycker jag som älskar mökret, vilket gör mig lugn och harmonisk. Vi människor tycker olika om den här saken Nu ligger avgörandet hos Eu..Frågan är bara vilken tid man väljer i Bryssel. De bör lyssna till vad vetenskapen säger och kommit fram till. Det har visats att till exempelvis vår hälsa och då främst vår sömn blir bättre under vintertiden. Jag kan förstå till viss grad att det finns lantbrukarna och affärsinnehavare som vill att det ska vara ljust längre. Vi handlar mer under sommartiden, men jag undrar det eftersom näthandeln ökar. Kanske skulle den vinna ännu mera på om vi hade vintertid året om.
 
 I tidningen "topphälsa" från hösten 2017 skrev Linda Nestor en artikel om det här. Hon tar upp vissa punkter som gör oss att må bättre under den här mörka tiden som nu följer: Jag citerar henne:
 
  • Ät kosttillskott: När solen endast lyser några timmar per dag är det extra viktigt att du fyller ditt D-vitaminbehov. Antingen med hjälp av smart mat, eller med D-vitamintillskott! 
  • Aktivera dig - trots att du känner dig trött - Många kan uppleva sömnbrist, oro, nedstämdhet, humörsvängningar, minskad sexdrift, sötsug, viktuppgång när det blir mörkare ute. Detta eftersom sömnhormonet melatonin ökar samtidigt som halten av må bra-signalsubstansen serotonin minskar  

    För att må bättre ska du försöka trotsa soffimpulserna och tvinga dig att gå ut, träffa vänner och planera in roliga aktiviteter. Med andra ord leva mer som du gör under sommarhalvåret.

  • Men om du nu inte orkar? Inte har lust? inte har någon energi? Försök att ta mindre hänsyn till hur det känns just nu – och mer hänsyn till vad som skulle vara bra för dig långsiktigt. Inte följa lusten och energin. Utan bara göra. Många hushåller med sin energi och tror att man bara har en viss energi. Men att ta sig i väg till gymmet GER energi istället för att det kostar energi.

  • Hur  kommer  man igång när det känns motigt? Gör det enkelt. Börja med något litet. Men se till att det blir en rutin! Har du fastnat i ett passivt beteende och inte orkar ta kontakt med folk kanske det enklaste kan vara att träffa en vän en stund direkt efter jobbet. Samma sak när det gäller träning och att röra på sig. Känns ett pass på gym otänkbart kanske du kan börja med en lunchpromenad. Varje dag. Eller åtminstone varannan. Att göra det till en regelbundenhet och rutin är viktigt. Och har du väl kommit igång kan du sedan öka successivt.

 
 
/Ec 

 

 
 
 
Hälsa / Höst / Om Sverige