/ HEMMET /

HEMLAGAT ÄR GODAST OCH KANSKE BÄST

 Bild: Google
 
Jag är uppvuxen i en familj där mat var något viktigt. Mamma och mormor tyckte om att laga mat. Själv satt jag där i köken och såg på hur de lagade den gamla sortens husmanskost, såsom olika stuvningar. Det var nog där i deras kök som jag lärde mig knep och knåp i matlagningen. Att mitt matintresse sedan har vuxit med åren tror jag beror på mitt arv. Tyvärr håller den gamla husmanskosten att dö ut. Varför? Jag har en teori: Förr (då jag var barn och ungdom under 50-och 60-talen var det mer vanligt att "ta vara på" vad som fanns i kylskåpen eller i trädgården. Jag såg, när jag läste en del inför det här inlägget att vi går på lyxkrogarna och äter sådan mat som min mormor och mamma gjorde. Det beror på att vi inte har den tiden att göra långkok samt frysa in. En del av oss säger att vi tycker om den maten, men vi vet inte hur vi tillagar den.
 
Jag har en annan aspekt på det här med mat: Tidigare bjöd vi hem våra vänner och släkt på middag. På så sätt umgicks man en kväll och hade trevligt. Idag är begreppet mat så komplicerat. Alla äter inte samma mat, de tål inte mjölkprodukter, är allergiska för exempelvis nötter med mera. En annan aspekt är att mat är dyrt jämfört med tidigare. Detta är synd för vi förlorar trevnaden när vi äter ihop. Det är också så att vi slänger i oss något medan vi är på väg... Eller tar vår middag med oss in till teven.
 
"Få har dock tid att stå i köket i flera timmar varje kväll. Därför kommer här några knep för hur du kan äta hemlagad mat varje dag utan att behöva lägga all ledig tid vid spisen.

Köp konserver Du kan spara mycket tid på att köpa konserver för att snabbt och enkelt kunna komplettera dina måltider. Välj till exempel bönor, tomater och pastasåser, som verkligen kan piffa upp en gryta eller en pastarätt på några sekunder. Välj gärna produkter med låg salthalt och utan tillsatt socker.

Fuska smart Det tar bara några minuter att tvätta, skala och hacka de flesta grönsaker, men om du inte ens har tid med det så kan du köpa färdigskuren sallad och färdighackade grönsaker i affären. Det kan vara ett bra alternativ om man verkligen har ont om tid.

Frys in Ett säkert sätt att alltid se till att du har hälsosamma måltider hemma är att laga mycket mat åt gången och sedan frysa in några portioner. Du kanske har mer tid att vara kreativ i köket på helgerna? Se till att laga lite extra mat då så att du har till veckan som kommer. Det kan vara en bra idé att dela upp maten i portionsstorlekar och förvara i burkar som är säkra att värma i micron, då går det mycket snabbare att fixa maten.

Bra utrustning Ett bra knivset hjälper dig att göra din matlagning mer effektiv. Då går det supersnabbt att hacka ingredienser till grytor, wokar och soppor. Det kan vara värt att lägga lite mer pengar på riktigt bra knivar, men om budgeten är liten så är Ikeas ändå ett bra alternativ.

Nödfallslösningar Ibland har nöden ingen lag, och man kan behöva köpa en färdiglagad måltid i affären. Leta då efter produkter med mer än tre gram fibrer per 100 gram, och med mindre än ett halvt gram salt per 100 gram. Så länge du håller ett öga på kalorimängden och kompletterar med lite grönsaker, som till exempel frysta ärtor och spenat, så blir det ändå en helt okej måltid

 

Vad är det som är så bra med hemlagad mat?

  • Du sparar pengar … Genom att ta med en matlåda till jobbet varje dag istället för att äta ute kan du spara omkring 10 000 kronor per år.
  • Mer näring … De som lagar sin middag istället för att köpa färdig mat får oftast i sig mycket mindre socker, salt och kalorier (146 kalorier färre per dag i genomsnitt), enligt en studie vid John Hopkins University i Baltimore, USA.
  • Ät  lättare … De som vanligtvis lagar sin egen mat äter även färre kalorier när de väl äter på restaurang. Man tror att anledningen är att de har mer kunskap om mat och vad som är nyttigt, och därför väljer hälsosammare alternativ från menyn". (Ur en artikel av Annika Hamilton och Sara Dahlström iHälsa & Fitness)

.

 /Ec
 
 
 
 

 

Egna tankar / Hälsa / Mat och Dryck / hos mig