HEMLAGAT ÄR GODAST OCH KANSKE BÄST
Köp konserver Du kan spara mycket tid på att köpa konserver för att snabbt och enkelt kunna komplettera dina måltider. Välj till exempel bönor, tomater och pastasåser, som verkligen kan piffa upp en gryta eller en pastarätt på några sekunder. Välj gärna produkter med låg salthalt och utan tillsatt socker.
Fuska smart Det tar bara några minuter att tvätta, skala och hacka de flesta grönsaker, men om du inte ens har tid med det så kan du köpa färdigskuren sallad och färdighackade grönsaker i affären. Det kan vara ett bra alternativ om man verkligen har ont om tid.
Frys in Ett säkert sätt att alltid se till att du har hälsosamma måltider hemma är att laga mycket mat åt gången och sedan frysa in några portioner. Du kanske har mer tid att vara kreativ i köket på helgerna? Se till att laga lite extra mat då så att du har till veckan som kommer. Det kan vara en bra idé att dela upp maten i portionsstorlekar och förvara i burkar som är säkra att värma i micron, då går det mycket snabbare att fixa maten.
Bra utrustning Ett bra knivset hjälper dig att göra din matlagning mer effektiv. Då går det supersnabbt att hacka ingredienser till grytor, wokar och soppor. Det kan vara värt att lägga lite mer pengar på riktigt bra knivar, men om budgeten är liten så är Ikeas ändå ett bra alternativ.
Nödfallslösningar Ibland har nöden ingen lag, och man kan behöva köpa en färdiglagad måltid i affären. Leta då efter produkter med mer än tre gram fibrer per 100 gram, och med mindre än ett halvt gram salt per 100 gram. Så länge du håller ett öga på kalorimängden och kompletterar med lite grönsaker, som till exempel frysta ärtor och spenat, så blir det ändå en helt okej måltid
Vad är det som är så bra med hemlagad mat?
- Du sparar pengar … Genom att ta med en matlåda till jobbet varje dag istället för att äta ute kan du spara omkring 10 000 kronor per år.
- Mer näring … De som lagar sin middag istället för att köpa färdig mat får oftast i sig mycket mindre socker, salt och kalorier (146 kalorier färre per dag i genomsnitt), enligt en studie vid John Hopkins University i Baltimore, USA.
- Ät lättare … De som vanligtvis lagar sin egen mat äter även färre kalorier när de väl äter på restaurang. Man tror att anledningen är att de har mer kunskap om mat och vad som är nyttigt, och därför väljer hälsosammare alternativ från menyn". (Ur en artikel av Annika Hamilton och Sara Dahlström iHälsa & Fitness)
.