/ FILM, TEATER OCH MUSIK /

ÄNNU ETT VARDAGSNÄRA DRAMA AV LARS MOLIN

EWACARIN SKRIVER

I kväll kl. 21 sänder SVT saxofonhallicken som är en av favoriterna med regissör Lars Molin. Det är kanske en av de allra bästa filmerna han har gjort – i alla fall i mitt tycke. I kväll får vi se Molin när han är som bäst. Han tar verkligen fram det där lilla som han blivit så känd för. Han har haft hjälp av bra skådespelare som verkligen ger allt i sina roller. Jag tycker att samarbetet mellan regissör och skådespelare fungerar till 100% i det här dramat från 1987.

 

En berättelse om erotik på olika plan; en hyllning till det svenska stadshotellet Det är dans på Statt en vanlig vardagskväll i en småstad i Sverige med gängse uppsättning av gäster. Denna kväll finns det också en Skåning som är handelsresande i fiskeredskap och en nyskild kontaktsökande kvinna. Orkestern är ett turnerande dansband. En bedagad vokalist, en tystlåten men uppmärksam pianist och så saxofonisten, en man med vemodiga och varma ögon.

 

Den uppmärksamma pianisten upptäcker att kvinnan bara kan dansa efter en låt, så dansbandet kör flera repriser av den här låten, för att hon ska dansa hela kvällen och uppleva en kväll som hon sent ska glömma.

 

Filmen speglar så mycket av vad som kan hända/hände på dansställen. Även om man kan tycka illa om Allan Svensson i rollen, så gör han att kvinnan känner sig upprymd för en kväll. Det är något som vi alla behöver känna någon gång.

 

Jag hoppas många av mina läsare har tillfälle att se den här filmen.

 

 

Av Ewacarin Holmqvist