/ Allmänt /

VARFÖR ÄR PÅSKENS FÄRG GUL

 
Bild: De svenska vårtraditionerna och påsken
 
Då jag blev nyfiken på varför påsken förknippas med gult, googlade jag förstås på det här och på "de svenska vårtraditionerna och påsken" hittade jag svaret på min fråga. Det lyder:
 
"Julens färg är röd och påskens är gul, det har vi nog alla märkt. Men av vilken anledning är det gul? Ingen av de liturgiska färgerna är gul, dvs de som hör ihop med kyrkan. De färgerna är istället svart, vitt och violett under påsk- och fastetiden.
 
Det är nog istället så enkelt att man förknippar den gula färgen med påsken för att mycket av de saker som vi tycker hör till påsken är just gula. Annars skulle det kanske vara tvärt om att "sakerna" har påverkats av färgen. Med andra ord att bara för att det ska vara gult så har vi börjat ta in påskliljor o s v. Nej, det verkar mest troligt att det är åt det andra hållet.
 
 
Vi plockar som sagt in påskliljor som är gula. För övrigt växer det ju inte så mycket annat än det så tidigt på våren. Sedan gammalt är gult också solens färg, och solen spelar ju stor roll när våren har börjat komma och snön ska smälta, och påsken är ju en vårhögtid. Och så förstås äggen som är gula inuti och därmed de gula kycklingarna. Inte underligt att gult förknippas med påsk. Den traditionen har ändå tillkommit i senare tid. Förr var det mest de liturgiska färgerna som gällde".(Källa: De svenska vårtraditionerna och påsken)
 
/ Ec