/ KROPP OCH SJÄL /

DEL 2 - OM PSORIASIS OCH KLÅDA -

Bild Google
 
00 000 personer i Sverige har psoriasis och jag är tyvärr en av dem. Hos mig blommade sjukdomen ut under hösten 2014, när jag blev så dålig och fick ligga på sjukhus i flera veckor. Jag fick genomgå tre operationer under min vistelse, då mitt immunförsvar gick ner. Som tur är, så är mitt ansikte fri från den här hudåkomman. Däremot har jag en minst sagt plågsam klåda av min psoriasis. När jag smörjer in mig, så bränner, svider det samtidigt som min hud blir nerkyld och jag fryser. I mitt fall tycks inga krämer eller salvor hjälpa. Just nu har jag ett skov, så jag fjällar i hela lägenheten. Tur att det finns dammsugare!
 
Psoriasis och klåda
 

"Enligt äldre läroböcker kliar psoriasis inte. Du som har psoriasis vet kanske att det inte alls stämmer. Det är vanligare att psoriasis kliar i vissa situationer:

  • Om psoriasisen sitter på särskilda ställen, till exempel hudveck och underliv där det kan bli varmt och svettigt. Även psoriasis i hårbotten kliar gärna, troligen på grund av värmen av ett tjockt hår och mössa vintertid. Värme är överhuvudtaget en orsak till klåda oavsett hudsjukdom då varm hud gör att nerverna lättare signalerar klåda till hjärnan.
  • En infektion i huden kan bidra till klåda. Stafylokocker kan ibland på fäste i psoriasisfläckar som spricker och då kliar det på grund av bakterierna.
  • Svullen hud orsakar gärna problem med klåda. Detta är oftare ett problem på underbenen och underlättas av stödstrumpor.
  • Eksem i kombination med psoriasis inträffar ibland, och särskilt om man samtidigt har eller har haft astma, hösnuva eller barneksem. Då är det egentligen inte psoriasisen som utan eksemdelen, en så kallad eksematiserad psoriasis" (Källa Robert Holik, läkare Hudkliniken Centralsjukhuset i Karlstad
    .
         /Ec