/ Allmänt /

HALLOWEEN 2019

Bild Google
 
Glad Halloween önskar jag er alla som går in på min sida sista torsdagen i oktober. "Halloween infaller alltid den 31 oktober, även i Sverige, vilket framgår i aktuella svenska kalendrar. Det finns alltså ingen alternativ dag för halloween i Sverige. Däremot väljer en del i Sverige att fira halloween en annan dag. Detta med anledning av att halloween kan infalla vilken veckodag som helst och att Sveriges helgdagar infaller annorlunda än i USA.
 
"Halloweenfirande är ett modernt fenomen i Sverige. Det finns omnämnt i Sverige under 1950- och 1960-talen. Bland annat fick ordningspolisen tillkallas vid ett halloweenfirande i Stockholm 1961. Även den svenska skolans läroböcker i engelska kunde förr innehålla ett kapitel om halloween i engelsktalande länder. Men det var först i början av 1990-talet som några större ansträngningar att lansera högtiden gjordes i Sverige. Hard Rock Cafe i Stockholm gick 1990 tillsammans med Buttericks ut med en satsning där man firade halloween under en veckas tid. Försäljningen av halloweensaker ökade kraftigt under 1991 och spreds till Göteborg och Malmö under 1992 och 1993. 1995 blev halloweenfirandet mer allmänt i Sverige.
 

 Under de följande åren och in på 2000-talet ökade fenomenet mer och mer i Sverige. Det var inte bara barn som firade utan det anordnades fester för alla åldrar.

Det svenska halloweenfirandet kan nu ses som etablerat, och omsätter varje år cirka en miljard kronor i Sverige (läst 2009)". (källa Wikipedia)

"  Traditionen  kommer från Irland och det var ett folkslag som kallades kelter som tog sedan  till Amerika på 1800-talet. Kelterna delade in året i två delar, den ljusa och den mörka. Vid fullmånen närmast den 1 November firades samhain som betyder sommarens slut. Det var under den här natten som alla själar som dött skulle föras till himmelriket. Ordet Halloween är en förkortning av All hallows eve alltså Alla helgons afton. Nuförtiden klär barn ut sig till häxor spöken och annat hemskt och går fån dörr till dörr och säger "bus eller godis" eller "trick or treat". Om man då inte får godis så gör barnen några bus. Det är vanligt att lite äldre barn eller ungdomar ordnar en maskerad eller fest med spökligt tema.

På Irland gröpte man ur rovor som man satte ljus i. Men i USA hade man inga rovor så det fick bli pumpor istället. Det är därför vi gröper ur pumpor)"(Källa: svenskatraditioner weebly)

Då jag och pappa var hos våra släktingar i USA år 1986, hade de ordnat en avskedsfest för oss just  den här dagen, den 31:e oktober. Jag minns hur stort det var i Wisconsin. Idag har jag tagit fram mina Halloween saker och satt ut dem lite varstans i min lägenhet. Trevligt och så likt nig!

 

 

 

 /Ec