/ TIDNINGAR, OCH BÖCKER /

BOKTIPS NR 1 2015 - DET HÄR ÄR HJÄRTAT -

 
 
Mitt första boktips i år blir "Det här är hjärtat" skriven av Bodil Malmsten. Det är hennes första diktsamling på 22 år och innehåller 58 sidor. Albert Bonniers förlag kom ut med samlingen i veckan. Hos Bokus kostar Malmstens verk 144:-
 
Så här säger B M själv om sin diktsamling:
"Det här är hjärtat är en kärleksdikt, en sorgedikt, en dikt när den orimliga förlust som kallas döden drabbar, den drabbar alla, den drabbade mig. Jag skriver inte dikter längre, men den här dikten krävde att jag skrev den."(Källa Bokus)
 
Rosemari Södergren på kulturbloggen skriver:
"Dikterna är naturliga, de enklaste och allra ärligaste dikter jag läst om en stor sorg. Bodil Malmsten har en särdeles unik förmåga att fånga det exakta, det vardagliga, så enkelt och chosefritt – och hon säger precis det jag känner igen mig själv i. När något ser ut att vara enkelt skapat, då är det oftast ett mästerverk och det ligger mycket kunnande bakom. 
 

Diktsamlingen är inte tjock, det är en tunn bok i pocketformat på 69 sidor. Men det är tung på ett annat sätt. Den läses lätt igenom, men håller att läsas om och om igen. Bodil Malmsten har formulerat så mycket av precis det jag tänkt, känt och upplevt sedan jag för två år sedan förlorade först min yngste son och sedan min mamma fyra veckor efteråt. All den ilska och smärta jag känt, finns formulerat i denna diktsamling och framför allt har hon också så enkelt beskrivit hur omöjligt det är att någonsin hitta de ord som säger det vi söker."

Vem är då Bodil Malmsten?

"Bodil Malmsten, född 19 augusti 1944 i  Jämtland, är en svensk författare, dramatiker och kulturskribent. Hon har studerat vid Konstakademien. Bodil Malmsten debuterade med barnboken Ludvig åker (1970) tillsammans med Peter Csihas. Dvärgen Gustaf (1977) är första diktboken. Efter genombrottet med diktsamlingen Damen, det brinner! (1984) framträdde hon som folkkär diktare och eftersökt uppläsare av egna dikter. Hon beskriver ofta livet i fritt associerande språng mellan de stora frågorna och den individuella erfarenheten, och skriver på rim vid en tid då detta är tämligen omodernt. Rimmen kan ibland vara tämligen hejdlösa, såsom när hon rimmar parallelliskt på parabolantenniskt. I januari 2010 tilldelades hon medaljen Litteris et Artibus, för framstående konstnärliga insatser, av kung Carl XVI Gustaf.

Bodil Malmsten har många år varit sommarpratare i radioprogrammet Sommar. Hon har även haft en filmroll i den svenska filmen Den allvarsamma leken.

Under 1960- och 1970-talen var hon sambo med illustratören Peter Csihas (1945–2011). Paret fick 1967 dottern Stefania Malmsten som kom att bli grafisk formgivare.Bodil Malmsten flyttade 1999 till Frankrike och var under en längre tid bosatt i ett hus på franska atlantkusten i Finistère (Bretagne). 2008 flyttade hon därifrån till en lägenhet i Saint-Nazaire vid Loires utlopp. År 2010 flyttade hon tillbaka till Sverige."(Källa Wikipedia)

/Ec