/ Allmänt /

BLACK FRIDAY

bild: Google
 
Idag har det varit "Black Friday" och jag har fått en mängd sms om att affärerna har rabatter just den här dagen. Har inte varit i någon affär i stan eller köpt något på nätet.Under förmiddagen har jag ägnat mig åt att tvättat mitt hår samt målat två lager nagellack i lugn och ro. På mitt vanliga nagellack lade jag på ett lager med glitter. Det gör att mina naglar skimrar. Ganska häftigt! I eftermiddags strök och hängde jag upp min julgardiin i köket, så nu är det fönstret julfint. På söndag är det första advent. Kanske jag går ner till stan i början av nästa vecka. Det är roligt att gå och uppleva alla  ljus och granar som lyser i shoppigscentrat.
 
"Black Friday kallas i USA den dag som infaller dagen efter Thanksgiving (som är den fjärde torsdagen i november). Det är USA:s största shopping- och readag. Det är traditionellt även dagen då julhandeln inleds, och många amerikaner börjar juldekorera och shoppa.

Namnet härstammar ursprungligen från Philadelphia någon gång före 1961, där det beskrev den stora trafik- och fotgängarökningen som kom dagen efter Thanksgiving. Uttrycket började spridas utanför Philadelphia 1975 och är nu ett allmänt namn i USA för dagen efter Thanksgiving.

En senare förklaring till namnet är att denna dag går många butiker från rött (förlust) till svart (vinst) i räkenskaperna. Ett antal amerikanska webbutiker erbjuder billigare varor denna dag och riktar sig då även till kunder utanför USA.

Alla butiker har öppet väldigt tidigt, vissa redan öppet från midnatt, andra oftast från klockan 5 eller 7 på morgonen, samt stänger väldigt sent, oftast vid 23-tiden.

Trots att Black Friday inte är någon officiellt ledig dag i USA är alla skolor och många arbetsplatser stängda, för att möjliggöra en fyra dagar lång ledighet med Black Friday som så kallad klämdag.

År  2013 uppmärksammade flera svenska butikskedjor och e-handelsföretag dagen med specialerbjudanden. 

Innan Black Friday 2014 hade redan över 45 butiker meddelat att de skulle komma att ha erbjudanden. Den uppmärksamhet som Black Friday fick i Sverige under 2013 resulterade i att försäljningen för näthandeln ökade med 100 procent jämfört med en vanlig fredag. Det som handlades mest i Sverige under Black Friday var böcker, datorspel och filmer. Men det var inte bara den svenska marknaden som upplevde en ökad näthandel". (Källa: Wikipedia)

 

/Ec