/ FILM, TEATER OCH MUSIK /

FILMTIPS NR 2 2015 - "JAG ÄR INGRID" -

 
 
Mitt andra filmtips detta året blir dokumentären " Jag är Ingrid" av Stig Björkman. Det är årets mest omtalade dokumentär. Med sin premiär på hela 150 biografer i Sverige sätter den rekord i dokumentärsammanhang.
 
"Sjufaldigt Oscarsnominerade och trefaldigt Oscarsbelönade Ingrid Bergman var en av Hollywoods gulderas starkast lysande stjärnor, med storslagna prestationer i klassiker som "Casablanca" (1942) och "Höstsonaten" (1978). I augusti 2015 skulle hon ha fyllt 100 år.
 
Våren 2011 träffade regissören Stig Björkman Ingrid Bergmans dotter Isabella Rossellini på filmfestivalen i Berlin. Isabella föreslog att han skulle "göra en film om mamma". Genom Isabella fick Stig tillgång till en av filmhistoriens största skådespelerskor, och möjligheten att berätta Ingrid Bergmans historia med hennes egna ord och bilder. Resultatet är ett personligt och fängslande porträtt som avslöjar en kvinna med obestridlig viljestyrka, stor talang och en för sin tid radikal syn på karriär, moderskap och kärleksliv".(Källa discshop)
 
"Dokumentären har en mer talande internationell titel: Ingrid Bergman – In her own words. Det är vad det handlar om. Den svenska filmstjärnans egen bild av sig själv. Alicia Vikander får ge röst åt Ingrid. Filmen är baserad på dagböcker, anteckningar och brev. Det ger en väldigt personlig bild av huvudpersonen, på gott och ont.
 
Nackdelen med dagboksgreppet är att vi får en ofullständig bild av Bergman, hennes karriär och hennes privatliv. I dagböckerna tenderar hon att så att säga glömma bort alla dåliga filmer hon medverkat i. Inte ett ord om Alfred Hitchcocks aptrista kostymdrama Under Capricorn (1949)". (Källa Mats Johnson Göteborgs Posten)
 
Själv har jag inte sett den här dokumentären ännu, men jag tänkte gå och se den på bio i höst och självklart kommer den att finnas i mitt filmbibliotek när den kommer på DvD i december. Priset kommer att vara 149:- på discshop.
 
/Ec