/ Allmänt /

EC:S PENNA ANTECKNAR 17
Det är fredag på nytt och fortfarande är det sommarväder under dagarna här nere i Skåne, medan på kvällar och morgnar är det höstaktigt. Jag tycker att det är ganska svårt att klä sig. Det går väl an när jag är här hemma, men ska jag ut får jag tänka en extra gång då jag klär mig under den här perioden. Det blir nog att byta garderob snart. Kanske ska jag göra det i helgen, då jag inte har så mycket annat som ”ligger på”.

 Jag kan inte skriva det här inlägget utan att nämna Anna Anka, vars namn är på allas läppar. Där har Teve 3 medvetet eller omedvetet fått en grej vilken den här tevekanalen behöver. I kväll ska fru Anka sitta i soffan hos Skavlan. Olika media kan tacka den här blonda Hollywoodkändisen med en utpräglad skånsk dialekt, för hennes uttalande eller ”grodor” som hon sagt i serien Svenska Hollywoodfruar som nu sänds på måndagskvällar kl. 21. Jag hoppas verkligen att det här är något som gjorts för media. Jag har svårt att tro att någon svensk gift kvinna år 2009 vill uttala sig så som Anka gör. Om det inte är någon mediagrej, så tycker jag att det är mycket tråkigt att den här hustrun fick en sådan stor plats i serien som hon nu fick. När jag satt och såg de två första avsnitten på teve 3 play, så kändes det som en nervärdering av oss svenska kvinnor som försöker få våra vardagspussel att gå ihop.           

Så är den 25:e upplagan av bokmässan i gång. Den slog upp sina portar i går och pågår under fyra dagar.  En mässa där författare och folk inom de olika bokförlagen samlas för att låta oss se en del av nyheterna inom litteraturen. Vi kan också gå på seminarium, som behandlar aktuella ämnen. I år har mässan satt Spanien och spanskspråklig litteratur i fokus och mässan har HIV/AIDS som det övergripande temat Totalt ingår det ett 40-tal seminarier i det spanska temat. För mig som alltid varit intresserad av böcker och att formulera mig i skrift, är det mycket positivt att man anordnar sådana här mässor.

Om ni önskar att ni också kunde besöka bokmässan, men inte har möjlighet att vara på plats. Då finns det ett annat sätt att ta del av Sveriges Radios kulturredaktions monteraktiviteter. Det blir intervjuer, prisutdelningar, debatter och samtal. Allt sänds direkt på webben eller i mobilen dygnet runt under årets mässa.

En ny idolsäsong har ju startat, så i kväll ska juryn ta ut de som går vidare till den allra sista omgången, där de är de som ska tävla hela hösten. Jag har tre favoriter av dessa ungdomar i kväll, som jag hoppas ska stå rycken så att de hänger med i höst. I år är slutaudition ingen lek. Det gäller verkligen att visa vad de kan och vill, för juryn är hårda som flinta.

Snart ska jag äta ”soldatens ärtsoppa” och framför teven i kväll blir det pannkakor med sylt och grädde som fredagsmys. Kan jag ha det bättre och så veta att det är lördag när jag vaknar i morgon bitti? Nej, knappast!

Jag önskar er alla en skön fredagkväll och helg!


Av Ewacarin Holmqvist