/ Allmänt /

ÄR DEN SVENSKA KANELBULLEN ETT MINNE BLOTT?


Bild: Nätet

När jag bodde hemma och var sugen på någon fika, var det mammas goda bullar, sockerkaka, rulltårta, muffins eller något småbröd (syltbröd, eller chokladstänger) som gällde. Jag är uppvuxen med nybakat varje fredag, något som jag försöker hålla fast vid. Varje fredag bakar jag gärna en mjuk kaka till helgen.


 För några veckor sedan, när jag var på hemväg gick jag förbi ett kondis som hade den så populära kakan makron. Jag gick in och köpte en i smaken hasselnöt. Åh, så god den var! De är lagom stora för en lagom lång fika med en god vän. Men makron försvinner i mitt tycke alltför snabbt då kakan smälter i munnen. Priset är dyrt för macaron eller makron på svenska, betyder en liten mandelkaka. De påminner lite om både biskvier och maränger. Mitt kondis tog 16:-/st. Det gäller att njuta långsamt, men jag tycker att det var absolut värt att testa om man är ett kakmonster som jag nu är. Den här nyheten i kakvärlden är betydligt godare än ”cupcakes” Då äter jag hellre en rulltårtbit. Som sagt: Smaken är som baken – delad - och tur är väl det. På så sätt blir alla kakor köpta.


Så här förklarar Wikipedia vad makroner är:


”Makroner
, (franska: macaron), är ett bakverk gjort på äggvitor, mald mandel, florsocker och socker. De är biskviformade (runda kupolformade med platt botten) kakor som är några centimeter i diameter, med ett relativt fast ytterhölje och beroende på variant ett knaprigt luftigt eller ett mjukt segt innandöme. Den marängliknade konsistensen kommer sig av de marängliknande ingredienserna. Luftigheten beror på äggvitan och det förekommer inget mjöl eller jäsmedel i makronerna. Kakorna är oftast ihoplagda två och två med en söt smaksatt smörkräm emellan. Smörkrämen, och även de själva marängerna, smaksätts med många olika smaker, beroende på affär, säsong, område och så vidare. En vanlig smak är choklad.”


Ingela Stenson som är omvärldsanalytiker på United Minds i Stockholm. Hon har länge specialiserat sig på mat och livsstilsfrågor och har sett trender både komma och gå


– ”Idag har makroner en impa-faktor. De känns lyxiga och exklusiva, och är roliga att kunna bjuda på. Men nyhetens behag försvinner, säger hon och tillägger att hon tror att makrontrenden är högst upp på kurvan nu.


Småkakorna kommer inte försvinna, men det finns en klar risk att de tappar status när de blir för tillgängliga. Hon säger att det borde vara skräcken för de franska tillverkarna som Ladurée, Pierre Hermé och Fauchon som satsat på exklusivitet, att makroner nu går att hitta på Mc Donalds och Starbucks”


För statusfall till trots så är det nämligen Ladurées ägare Groupe Holder som tillverkar de makroner Mc Donalds säljer i Frankrike.


Enligt Ingela Stenson är ett sätt att försöka hålla kvar känslan av exklusivitet. Kanske genom att skapa limited editions under kortare tid – något som Ladurée faktiskt redan gör. Man jobbar ständigt med mellan 6-8 nya smaker, som bara finns tillgängliga under en kort tid. Dessutom får en känd modeskapare ta fram en egen makron en gång per säsong.


Ingela Stenson ser intresset för makroner som en del i den stora mattrend som råder nu. Vi nördar ner oss i surdegsbröd, specialrostat kaffe från Guatemala eller cupcakes, som vi allra helst ska göra själva. För producenterna gäller det att hålla intresset vid liv och ständigt förnya sig.


När Unilever i början av 2010 lanserade sitt "baka dina egna macroner"-kit, fick man sin största succé på flera år. Under varumärket "Alsa" lanserades först chokladmakroner, som Unilever hade räknat skulle omsätta drygt 9 miljoner kronor på den franska marknaden. Det tog inte lång tid innan man fick revidera upp den siffran med 50 procent. Snabbt introducerades såväl kaffe som jordgubbssmak, och nu väntar även pistasch.”(källa en artikel i Svenska Dagbladet)

 Så här skriver Anna Granér som bloggar om mat:


”Makroner har precis samma fördel som ”cupcakes”: De går att variera i det oändliga. Både kakorna och fyllningen kan anpassas färg- och smakmässigt till tillställningen de serveras på. Varför inte vita kakor med svart lakritsfyllning och guldpärlor ovanpå till examensfesten. Eller i rosa nyanser med smultronsmak och en liten vit blomma i kristyr ovanpå till bröllopsfesten”.


Någon gång när jag hittar ett bra recept och har gott om tid, ska jag testa och baka mina egna makroner. Risken är att jag gör för många. Det är inte bra för figuren, men vad gör en sybarit(livsnjutare)? Jag är också pigg på att ständigt och jämt pröva på nya saker. Det är roligt att blanda nya trender med svenska äldre recept. Således är det ingen risk att mammas bakverk glöms bort.


/Ec  

 

.

.