/ FILM, TEATER OCH MUSIK /

IDAG SÖRJER FILMVÄRLDEN SIN MÄSTARE


Bild: DN:s sajt om Ingmar Bergman

Tidigt igår morse slutade en mans liv i en säng i ett hus på Fårö. Allting blev annorlunda i media-  och filmvärlden mot vad man hade tänkt sig den här måndagen i slutet av juli efter beskedet att regissörem m.m. Ingmar Bergman hade avlidit. Han blev 89 år.. Så är ännu en stor man borta för alltid. Någon som bara funnits där, så länge jag minns. Nu finns han inte längre. Vad händer? Varför går alla kända personer bort nästan samtidigt? Först var det Povel Ramel, i förra veckan Lars Forsell och nu Ingmar Bergman. Eller har jag uppnått den där åldern då människor runt mig tackar för sig? Jag funderar så smått vem jag nu ska beundra och kanske också i viss mån efterlikna? Det  finns fler yngre talanger, men det kommer aldrig att bli samma sak.
Jag kommer tillbaka till Ingmar Bergman i ett senare inlägg, eftersom jag verkligen uppskattar vad han har gjort inom svensk  teater och film. Nu måste jag först inse att den stora  demonen Bergman är borta för alltid. Det kommer aldrig att bli fler filmer eller pjäser med den här mästaren. Hans liv tog slut igår! Även om jag vet att det finns många duktiga regissörer så blir det inte detsamma. Bergman var unik. Idag sörjer vi honom, men i morgon kan vi se vad han gjort för svensk teater och film med nya ögon.
Tack Ingmar för vad du gett mig, som tonåring, ung kvinna och nu som något äldre sådan! Du kommer alltid att finnas i mitt inre. Tack för att du fick mig att bli intresserad av svensk teveteater och film! 


Av Ewacarin Holmqvist