/ KROPP OCH SJÄL /

LÅT LJUSET BLI DIN VÄN

 
 
 Jag vet inte hur jag har blivit så morgontrött och jag måste erkänna att det blir värre för vart år som går. I min ungdom gick jag glatt upp på den här tiden på dygnet. Numera hittar jag på flera ursäkter för att få ligga kvar i sängen som möjligt. Ibland rävsover jag då jag hör att de är i hallen. Mina assistenter är så morgonkäcka, så hälften vore nog. De kommer in och sjunger eller drar av mitt varma täcke. Värst av allt är då de tänder lampan på byrån.
 
I Expressens hälsoliv har Linda Nester funnit sex misstag vi gör för att vi är så trötta på morgonen. Hon ger också råd att förändra vår situation under dygnets tidiga timmar. Vill gärna publicera de här sex misstagen och råden till en eventuell förändring:
 
1.Du lever i mörker fram till lunch 
Om du vaknar i ett mörkt sovrum, snabbt duschar, tar ditt kaffe för att sedan kliva in på jobbet så får du inte tillräckligt med ljus. Ljus som du behöver för att din kropp och din hjärna ska vakna till liv. Du blir därför tröttare och presterar sämre.
 
2. Du dricker inte tillräckligt med vatten
Var ärligt mot dig själv. Hur mycket vatten dricker du på morgonen? Och då inte i form av kaffe (som är vätskeutdrivande). För lite vatten på morgonen kan nämligen göra att du blir trött och på dåligt humör.
 
3. Du arbetar på tom mage
Om du glömmer bort frukosten, eller äter för lite, kan resten av dagen kännas dimmig. Något som kan vara svårt att ta igen även om du äter tillräckligt senare
 
4. Du äter för lite protein på morgonen
Hur mycket protein äter du till frukost? Även om du äter protein till lunch och middag är frukosten ett viktigt mål där proteinet inte får missas.
.
5. Du är arg i trafiken
Svär du i bilen eller irriterar du dig på människor i kollektivtrafiken? Detta kan tyvärr dra ner ditt eget liv
 
6, Du går upp för sent
Att sova ut kan kännas skönt, men att sova för länge på morgonen kan också göra dig trött och seg.
.
 
Några råd till förändring
1. Genom att få dagsljus i 20–30 minuter på morgonen så hinner din kropp ställa om sig till morgon. Något som får dig att fungera på högsta nivå. Öppna upp gardinerna i hemmet, eller kanske till och med drick ditt kaffe på balkongen?
2. Ungefär tre glas vatten på morgonen gör att du hamnar på rätt bana för dagen.
3. Ge din hjärna energi – ät rätt på morgonen. 
4. Ät protein så att du får det jämnt fördelat under dagen. På så sätt får dina muskler alltid protein när det behövs. Enligt en ny studie från University of Texas, som Mens Health tagit del av, ska du äta minst 30 gram protein vid varje måltid. Detta innebär ungefär tre ägg.
 
I mitt fall ser jag nu mina egna misstag och kommer att försöka ändra mig på vissa punkter, för att möjligen bli
en bättre och piggare morgonmänniska.
 
Källa i det här inlägget har varit Linda Nesters artikel "Sex misstag på morgonen - som gör dig trött hela dagen -" Den är inför i Expressen 2015-04-09.
 
/Ec