/ Allmänt /

I MORGON ÄR DET "VÅRENS DAG"


Bild: Sverigesrado.se

Vårens dag:
 Den 30 april börjar våren. Det är Valborgsmässoafton. Kvällen före helgonet Valborgs dag, som är den 1 maj. Första maj är vår enda icke kyrkliga helgdag, det har den varit sedan 1938. Då tänder vi brasor. Det brinner eldar över hela Sverige från norr till söder, på landet och i staden. Förr i världen brukade man släppa ut korna i skogen den 1 maj. Dessförinnan var man tvungen att skrämma bort vargar och björnar, det hjälpte eldarna och oväsendet till med. I universitetsstäderna Uppsala och Lund, firar man extra mycket, studenterna har sina vita mössor på sig, sångkörer sjunger ”Vintern rasat”, ”Sköna maj” ”Välkommen” och ”Vårvindar friska”. Staden är full med människor som vill titta på studenternas firande. I Uppsala åker studenterna i små hemmagjorda knäppa båtar nerför ett litet vattenfall i ån.

Elden: 
Seden att tända eldar på valborgsmässoafton är inte så gammal som man kan tro. Vid mitten av 1700-talet fanns den bara i Uppland och syftet med eldandet var antagligen att skrämma bort rovdjuren innan man släppte ut korna på bete i skogen. De vårsånger som vi sjunger när vi står runt Valborgsbålet är ännu yngre. De flesta är från 1800-talet och fick sin spridning genom studenternas vårfirande.

Den äldsta valborgstraditionen är den sydsvenska seden att ”föra maj i by”. I skymningen gick ungdomarna ut i skogen och bröt röna kvistar, som de stack in i taken på husen i byn, medan de sjung en visa full med önskningar om en ljuvlig sommar. I belöning fick de ägg. Denna gamla sedvänja var på väg att dö ut men har återupplivats på en del håll i Skåne, Blekinge och Halland. 
  
Den mest sannolika anledningen för varför spridningen av valborg blev så stor var nog att resten av Europa ville ha ännu en festdag! I gengäld av detta fick högtiden namnet Valborg, från helgonet bara för att högtidligheten skulle bli mer accepterad av den katolska kyrkan. Det fanns förmodligen ingen religiös betydelse överhuvudtaget med undantag för en liten hake när Skandinavien påstods vara kristet. I dag är Valborg firad utan paralleller till den kristna kyrkan eller religionen.

Majblommor:
Majblommor, infördes av Beda Hallberg 1907 och säljs av skolbarn under två veckor, och behållningen går till sjuka och handikappade barn ca tre miljoner blommor säljs varje år, i olika färger från år till år. Till en början gick pengarna till bekämpande av tuberkulos. Det var Beda Hallberg som 1907 kom på idén med små konstgjorda knapphålsblommor. majblommans beskyddare är drottning Silvia.

Slutsats:
Valborg har firats i många många år och har inte ändrats något nämnvärt under tiden. Än idag firar vi valborg för att välkomna våren och för att vintern sakta men säkert ska lämna plats åt vår och sommar. När vintern och mörkret har hägrat i fyra månader är det dags att våren kommer med stora steg. Vi är väldigt beroende av solen och ljuset vi behöver detta för att må bra. När sedan vår och sommar har passerat oss är vi redo för att möta hösten och vintern. Att ha en dag att välkomna våren på är en ljus och fin tradition som förhoppningsvis kommer att finnas kvar. Att det har funnits olika anledningar till varför valborg firas har dock ändrats till idag, idag står valborg för att hälsa våren välkommen. Att bevara valborg med dess mening att hälsa våren välkommen behövs när mörkret har funnits runt oss men… även vintern och mörkret har sin charm. Under den här tiden finns det även många andra traditioner som är bundna till svenska seder och även de är välbevarade hos oss.

Källa: " Viktiga helger för fest & eftertanke" på nätet

/Ec