/ KROPP OCH SJÄL /

LITE HONUNG VARJE DAG KAN GÖRA SUSEN

 
 
 
min familj har vi ätit cirka tolv burkar svensk honung per år. Vissa år köpte pappa 24 burkar av en målare som varit lärling  hos farfar. Förutom sitt yrke var han också biodlare på fritiden. Jag skule tro att mina föräldrar fick ett vänskapspris, men burkarna sparades till nästa år. Det här var mycket viktigt. Jag minns hur pappa och min lillebror ibland bredde honung på mackor (särskilt på mormors goda fina bröd). Själlv hade jag min dos av produkten i morgonteet. Numera även i mitt kvällste. Jag vill tro att honung i lagom doser kan vara nyttigt och läser man texten nedan, så har jag inte haft alldeles galet. Forskare fann att honung kunde tränga igenom och oskadliggöra dessa bakterier. Man påvisade att honung efter två timmar oskadliggjort 85% av bakterierna. Dessutom hade honung förmågan att förebygga .infektioner.
 

"Honung som kommer från Manukaträdets blommor har visat sig särskilt effektiv. Trädet växer i Australien och Nya Zeeland. Manuka-honung har visat sig vara ett skydd mot närmare 80 olika bakteriesorter och ingår i ett flertal mediciner för sårläkning.

Honung hindar bakterierna att häfta fast på mänskliga celler, genom att angripa dockningsproteiner som finns på bakteriens yta, visar studien som leddes av Sara Maddoks. Studier visar också att honung har effekt på MRSA-bakterier som orsakar sjukhussjuka. Mot just sjukhussjuka har flera våra vanliga antibiotika förlorat sin verkan. Det finns därför ett stort behov av att utveckla nya sätt att bekämpa infektioner där antibiotika drabbats av resistens. Sara Maddoks studie visar att Manukahonung kan vara ett tänkbart komplement till dagens antibiotika.

PH-värdet i honung är 3,2-4,5 beroende på sort och befinner sig i det ”svagt sura” pH-området. Då tillväxten av mikroorganismer är gynnsammast vid neutralt pH-värde 7 har syrorna i honungen en antibakteriell verkan.

I prostatabehandling har produkter med pollen visat sig minska smärtsamma symptom och minska godartad prostataförstoring".(Källa alltomhonung på nätet)
 
När jag känner att jag vill lyxa till det lite extra, så köper jag en burk vildhonung som är enormt god i smaken, men den sortens honung är så klart dyrare. Ibland är det värt priset att få njuta av något gott. Testa själva!
 
/Ec