/ KROPP OCH SJÄL /

ATT DRICKA FÖR MYCKET VATTEN - EN HÄLSORISK -

bild: Google
 
Det här med vatten och hur vi använder det har verkligen förändrats sedan jag var barn/ungdom. Vid mitt köksbord diskuterar vi olika saker bland olika åldersgrupper. Det är ganska intressant att få höra hur man ser på saker och ting. Jag minns vid ett tillfälle, då just vatten eller törst kom upp. Någon sade att "jag har alltid ett vattenglas stående på mitt nattduksbord när jag vaknar och är törstig. Det uttalandet förvånade oss i min åldersgrupp eftersom vi är vana att stiga upp då vi var törstiga.En annan person berättade att när hon tränade friidrott på 1970-talet hade hon ingen vattenflaskka med sig som vi ofta ser idag.Har sett till och med att äldre personer har tagit efter de ungas vana att ha en vattenflaska i sin väska/ryggsäck. Vi befinner oss i en tid, då vi ska tillfredsställa våra behov typ törst, hunger, sötsug direkt. När jag var barn/ungdom fick jag vänta att äta eller dricka tills vi var framme till exempel hos mormor och morfar. Vi led inte av det här.
 
Av en händelse läste jag en artikel i Expressens "hälsoliv" om att dricka vatten. Under de senaste 30 åren har vi hört att vi ska dricka mer vatten. Mycket vatten. Jättemycket vatten. Helst ska man ha en fylld vattenflaska som ständig följeslagare. Kaffe, te, läsk och annan dryck räknas inte.Måste erkänna att själv dricker jag aldrig vatten. Jo. om det är kolsyrat! 
 
"Övervätskning är något som drabbar idrottare  Men även olika sjukdomstillstånd, som diabetes och bipolär sjukdom kan leda till det. Det händer också att personer som dricker mycket vatten i samband med bantning har förts till sjukhus med vattenförgiftning., förklarar Mats Rundgren vid Karolinska Institutet i Stockholm.
 
Men generellt har vuxna en ganska stor slarvtolerans, vi kan ha för mycket eller för lite av vatten utan att det är medicinskt farligt.

Kroppen är smart. Om man klunkar i sig ett par glas vatten för mycket någon dag är det ingen fara. Njurarna kommer att reglera det. 2016 kom dessutom en studie som säger att de flesta av oss har svårt att få i oss för mycket vätska – sväljreflexerna blir nämligen motsträviga.

Hur mycket vatten behöver vi?

 Det finns inget exakt mått på hur mycket man ska dricka om dagen, eftersom det varierar. Vissa dagar är det varmt, man kanske har tränat hårt. Vad man äter spelar också roll. Även om många inte tänker på det får vi i oss en stor del av vårt dagliga vätskeintag från maten.

Men som en riktlinje är det bra att försöka få i sig 1,5 liter vätska som man dricker och ytterligare 0,5 liter via maten. De flesta behöver inte aktivt tänka på det här: vatten, kaffe, te, smoothies och läsk brukar slinka ner av bara farten och vips är vätskebehovet fyllt. Och ja: andra vätskor än vatten  räknas. 

 Än i dag finns inga belägg för att friska vuxna människor skulle behöva tänka på att de dricker för lite, vi är sällan undervätskade under normala omständigheter.

Det finns alltså ingen anledning att klunka i sig vatten Som nämnt ovan är de flesta av oss bra på att dricka i förväg, oftast i samband med mat. Men om man har druckit för lite signalerar kroppen det genom törst.". (Källa Hälsoliv)

 Jag blev glad när jag läste det här för då finns det hopp även för mig. Litar på min kropp att den säger ifrån när den behöver vätska.
 
 
(Ec