/ FILM, TEATER OCH MUSIK /

MITT TIPS ATT TITTA PÅ I SOMMAR - SVENSKA HJÄRTAN -
Det finns en del tv-serier som fastnar och blir kvar i våra minnen. En sådan är svenska hjärtan av Carin Mannheimer. Inte vet jag om det beror på att jag bodde i en radhuslänga under min ungdom, så jag kanske kände igen mig i den här tv-serien. Nu har säsong 2 kommit i en DvD-box och innehåller 3 diskar för 299;-Kr hos en nätbutik.

Beskrivning av vad svenska hjärtan handlar om:

  Den populära TV-serien SVENSKA HJÄRTAN handlar om livet i en radhuslänga, någonstans i Sverige. Människorna som bor där är alla mitt i livet. Men är de lyckliga?


Under första säsongen fick vi lära känna Elisabet, Torsten, Henrik och de andra grannarna i radhuslängan, och se hur deras liv och relationer tog vändningar de aldrig kunnat ana.


1989 var "Svenska hjärtan" tillbaka med en ny säsong, som visade sig vara lika dramatisk och händelserik som den första.

Elisabet återvänder från USA med ny, lite tafatt självständighet. Hon letar efter en ny mening med livet. Hon vill skiljas, men Torsten vägrar. Hon vill ha ett arbete, men utan utbildning och erfarenhet är det svårt.


Torsten dricker. Hans liv, eller hans egen föreställning om det, är lite sargat.

Henrik är olycklig i sin studentlägenhet, medan Kristina tycks bli starkare som ensamstående.

Hellen och Börje får ett handikappat barn. Deras ekonomiska situation gör att vännerna uppmanar Börje att jobba svart, men han vägrar - av lättja eller av moraliska betänkligheter?


1989 sändes den andra säsongen av "Svenska hjärtan". Efter den enorma framgången med den första säsongen om radhusfamiljerna och deras liv var det många som ville veta hur det skulle gå för de Elisabet, Torsten och de andra. Vilket inte minst visade sig i tittarsiffrorna: över 2 miljoner såg varje avsnitt även denna gång.


"Svenska hjärtan" beskrev ett samhälle i förändring som lämnar många människor bakom sig, ett samhälle som på många sätt försvunnit men samtidigt är lika aktuellt idag. Och äntligen hade tittarna en serie som handlade om deras liv, problem och glädjeämnen

När sommarregnet slår mot rutan, sätt er ner i en skön fåtölj/soffa och bara njut av den här härliga box för den är verkligen värd att se och komma ihåg hur det var i Sverige en gång. Det är en bit svensk samhällshistoria.


Av Ewacarin Holmqvist