/ FILM, TEATER OCH MUSIK /

FILMTIPS NUMMER 1 2018

 
 
Mitt första filmtips år 2018 blir "The post". Den hade Sverigepremiär igår. För regin står Steven Spielberg för. Filmens manus har Liz Hannah och Josh Singer skrivit. Det är ett drama/historiskt som pågår i 116 minuter Meryl Streep och Tom Hanks har de framträdande huvudrollerna i filmen. När man kan köpa the post på DvD eller blue-ray, kommer filmen att kosta 149.- hos discshop.
 
Lite om handlingen
"I juni 1971 tog New York Times, Washington Post och nationens stora tidningar modigt ställning för yttrandefrihet och rapporterade om The Pentagon Papers, den massiva mörkläggningen av regeringshemligheter som spände över fyra decennier och fyra amerikanska presidenter. 
Vid den tiden försökte Washington Post's Katherine Graham (Streep) fortfarande att hitta sin plats som landets första kvinnliga tidningsutgivare, och Ben Bradlee (Hanks), tidningens labila men drivna redaktör, försökte förbättra den kämpande tidningens rykte. Tillsammans bildade de två ett osannolikt lag, då de var tvungna att samarbeta och fatta det djärva beslutet att stödja The New York Times i deras försök att bekämpa Nixonadministrationen i deras exempellösa försök att begränsa yttrandefriheten (The First Amendment)":Källa discshop)
 
Delar av Annika Anderssons recension om filmen från MovieZine
"Det är en ren njutning att se de båda ikonerna Tom Hanks och Meryl Streep tillsammans på vita duken, och hela skådespelarensemblen är högkalibrig som det anstår en Steven Spielberg-film. Manuset är skrivet av förstagångsförfattaren Liz Hannah, och filmfotot står Janusz Kaminski för. Jag gillar verkligen hur han lyckats få filmen att se ”gammaldags” ut, utan den sepia eller bruntonade färgskala man oftast ser i filmer som ska föreställa 70-tal. Riktigt snyggt gjort!

Dekoren är också fantastisk! Det riktiga Washington Post-kontoret är noggrant replikerat, och det känns verkligen som man åker tillbaka några decennier i tiden. Det är en konventionellt berättad historia men perfekt gjord. Normalt vill jag gärna se något unikt och nytänkande för att ge full pott, men perfektionen i detta Spielberg-Streep-Hanks-drömtrioverk är som en hyllning till filmkonsten i sig. Jag ger “The Post” fem stjärnor av fem".
 
"The post" kommer att finnas i mitt filmbibliotek när år 2018 lider mot sitt slut. Har en del av Meryl Streeps filmer. Hon är bara så bra. Tom Hanks tycker jag också om. Jag blir aldrig besviken på en riktig kvalitetsrulle. Att se någon sådan film är ett guldkorn i tillvaron. Ett guldkorn som jag behöver för att sedan gå ut och fungera bättre i min roll som arbetsledare.
 
 
/Ec