/ FILM, TEATER OCH MUSIK /

DET FINNS FILMER SOM GÅR DIREKT IN I HJÄRTAT

 
 
Det finns filmer som berör oss, i alla fall mig extra mycket - En sådan rulle är "En sång för Martin". Ett drama från år 2001 av Bille August med Sven Volter och Viveka Seldahl i huvudrollerna. De här två skådespelarna tolkar sina roller så oerhört bra, så man glömmer bort att det är en film. Inte vet jag om det har någon betydelse att de är även ett gift par privat. Jag undrar också hur många researchtimmar som de har haft, för att få det så naturligt. Dialogerna är träffsäkra, mimiken finstämd och kampen så fantastisk. Inte en minut av filmen vill jag undvara eller tänka på något annat. Jag rycktes med i det här sorgliga människoödet, från att vara en mycket levande person till att bli mer eller mindre ett kolli
 
Något om handlingen i filmen:
"Bille August är tillbaka med sin första svenska film sedan Jerusalem. En sång för Martin bygger på Ulla Isakssons "Boken om E". Sven Wollter spelar Martin, en dirigent som förälskar sig i violinisten Barbara (Viveka Seldahl). Kärleken lever vidare i ett lyckligt äktenskap - men vad händer när en av parterna blir sjuk och därigenom får en ny identitet? Är det sant att kärleken klarar allt?( Källa discshop)
 
Några omdömen om filmen från discshop:
" En lysande film som på pricken fångar hur det är att vara dement, lysande skådespel, gripande film, lite dyster, men det är så det är i verkligheten".
 
"det är en underbar film som är mycket sorlig och dyster. En vacker film där Sven Volter gör en storartad roll som Martin. Viveka Seldahl gör en mycket dramatisk och slitsam roll som Martins fru. Den väcker känslor med denna fantastiska magi som paret skapar tillsammans och med Bille August så skapar trion ett känslosamt mästerverk som aldrig tidigare har skapats i Svensk filmhistoria"
 
"Riktigt tung och dyster film som inte dirket får en på gott humör. Men man ska ju inte bli glad av alla filmer heller. Wollter & Seldahl tillhör enligt min mening den yppersta eliten skådespelare i Sverige. Filmen hade varit värd att se bara för deras samspels skull. Handlingen är tung och behandlar svårigheterna bakom alzheimers sjukdom".
 
Den har utgått ur sortimentet hos discshop, men har ni möjlighet att se filmen så gör det och ni får en filmupplevelse som ni sent glömmer, det lovar jag!
 
 
En sång för Martin
.
 
  /Ec