/ KROPP OCH SJÄL /

TIPS FÖR EN LYCKLIGARE HÖST

 
 

”Sunshine is delicious, rain is refreshing, wind braces us up, snow is exhilarating; there is really no such thing as bad weather, only different kinds of good weather.”
~John Ruskin

I morgon går vi in i september - den första höstmånaden - Här hos mig tyckks sommaren 2019 inte ge vika så lätt. När jag skriver det här inlägget lyser solen och det är 28 grader varmt, men det är nog den sista sommardagen med sådan värme enligt min väderapp. Veckan som kommer ska det tydligen bli regn. Vädret vill visa oss att vi går in i en annan årstid.

Hösten tycker jag mycket om. Det har jag alltid gjort. Den här årstiden som kommer skapar ett visst lugn inom mig. Regn, mörker och kyla gör inte mig så mycket. Då har jag inte dåligt samvete längre för att jag ägna mig åt vad jag helst vill göra - Att skriva - När jag får göra det, så mår jag otroligt bra. Orhan Pamuk som är en Nobelpristagare i litteratur år 2012 sade i sitt tacktal: "Most of the time the urge is to be alone in a room, so that is why I write”. Ligger min största längtan i det faktum att jag vill vara alldeles ensam någonstans, därför går jag in och skriver?  Det skulle vara mycket möjligt, även om jag inte tror att det är själva kärnan till varför jag skriver. Det måste nog vara något annat.".

I min egen text från år 2012 "Varför skriver jag" påstår jag: " Svaret hänger snarare samman med att när jag skriver får jag utlopp för tankar och känslor. Mitt skrivande är således en ventil som gör att jag får ur mig vad jag går och bär på. Skrivandet har kommit att bli ett gift på gott eller ont, som jag måste ha för att må bra. I skrift kan jag säga allt som jag inte kan säga verbalt som de flesta andra kan. Det är en otroligt härlig känsla."

I Lyckobloggen kan man läsa "Idag lider nästan en halv miljon svenskar av höstdepressio- ner. Orsaken verkar vara brist på ljus utomhus, vilket leder till en förhöjd produktion av  ämnet melatonin (hjärnans sömnmedel) som annars bara bildas under natten. Eftersom dagarna är kortare på hösten blir man tröttare och segare än under den ljusa delen av året. Så säger experterna och det stämmer säkert".

För många av oss är hösten nystarter på olika områden och det är inte sällan som vi jobbar som hårdast på hösten. "När vi  till slut äntligen väljer att vila, hyr vi en film och slappar i soffan (inomhus).

Istället borde vi njuta av hösten och uppleva den på riktigt. Det är okej att längta tillbaka till sommaren och se fram emot våren – men hösten är här och nu. Och den väntar på att vi ska komma ut, till ljuset."(från lyckobloggen)

Här kommer några tips för en piggare och lyckligare höst:

Älska hösten. Visualisera mysiga höstkvällar som du har upplevt tidigare. Ta fram känslan och behåll den i nuet.

Våga vara nedstämd ibland. Tänk på att det är viktigt att uppleva hela spektrumet av känslor i livet, även sorg och nedstämdhet. Det tvingar oss att ta det lugnt, reflektera och ladda om.

Ät frukt när du känner dig hungrig och hängig. Vi känner för en mer kolhydratrik kost under hösten.

 Vistas i dagsljuset. Sitt nära fönstret och gå ut på rasterna, på jobbet eller i skolan. Planera in utomhusaktiviteter på helgerna

Tänd fler lampor. Tänd många lampor hemma och på jobbet, om det är mörka dagar. Använd gärna energi-lampor för att skona miljön.

Upplev hösten. Gå ut i regnet och bli blöt. Ta en varm dusch efteråt och sätt på dig torra kläder. Avnjut en kopp grönt te och somna tidigt. (källa: Lyckobloggen)

 

 
 
/Ec