/ TIDNINGAR, OCH BÖCKER /

TVÅ BÖCKER VÄRDA ATT LÄSA

PENNABÖCKER

Det är den årliga bokmässan i Göteborg. Själv har jag inte varit på plats ännu. Hoppas att jag kan åka upp. I God morgon i SVT i morse var det en intervju med Claes Östergren. Han har kommit ut med sin uppföljare av Gentlemän som kom år 1980.  Hans nya roman heter Gangsters och tar vid där Gentlemän slutade år 1979. Själv har jag inte läst Claes Östergren, men nu blev jag nyfiken på hur han skrev/skriver.
Under hela livet har böcker varit en av mina guldkanter.Tyvärr hinner jag inte läsa så mycket skönlitteratur idag, som jag hade önskat. Den mesta fritiden går ju åt att skriva. Idag är också böcker dyrt att köpa än under 70- eller 80talen. Ni säger nog nu:"Måste hon köpa böckerna, det finns bibliotek? Jag vet, men jag vill gärna köpa mina böcker. Orsaken till det är att jag vill stryka under i boken. Det är en gammal vana sedan studietiden. En annan orsak är att jag vill ha böcker som jag har läst, för att kunna gå tillbaka och hämta ett visst citat eller som jag tycker har betytt något för mig.
Jag har svårt att låna ut böcker till omgivningen. Det är så lätt att den försvinner för alltid. Tror inte det var meningen att bli så utan låntagaren glömmer att lämna tillbaka boken gång efter gång. Är det då någon favoritbok så är det lite synd.
Här är några av mina favoritböcker som jag har läst i vuxen ålder:
När jag läste franska i gymnasiet tog jag mig igenom  Francoise Sagans "Bonjour tristesse" (om jag minns rätt heter den "ett moln på min himmel") Den här boken slukade jag med hull och hår i mitt rum hemma. Jag hade knappast tid att äta. Det är en kort och enkelt berättad roman om en ung flickas intrigerande när det sorglösa, njutningslysta liv hon lever med sin pappa, hotas av ordning och konventioner.
En annan bok som satt sina spår hos mig är  Dorrit Fredrikssons "Lennart dog ung".Denna bok läste jag på 70-talet. En mammas berättelse om sin sons obotliga sjukdom. Hon gör det enkelt och gripande utan att vara bitter. Vad jag kommer ihåg skildrar hon förloppet med mycket värme och med en gnutta humor. Jag visste inte då att jag, ca tio år senare, skulle vara i samma situation som Dorrit Fredriksson. Skillnaden var bara att mamma hann leva till en bit över 50.Det var den här boken som har försvunnit på grund av att jag lånade ut den. Jag har hört i bokhandeln om den fanns, men den var slut på förlaget.
Om ni har vägarna förbi ett bibliotek, så passa på att gå in och låna dessa böcker, för de är värda att läsas.

Av Ewacarin Holmqvist

#1 / / Nina på Johangården:

Hmm... det är flera som skriver om böcker idag tror jag...

jag började på en boklista som kommer att fyllas på eftersom...

det är skönt att ha böcker att smita in in och få se en annan värld

#2 / / Christina:

Böcker kan man inte vara utan det är ett måste.
Skulle skicka dig ett mail men din adress?
Nåja du kan maila mig om du vill
Ha en fin söndag
Kram
Christina

#3 / / Sofia:

Hej

Ser att du har läst boken Lennart dog ung. Då kanske du kan hjälpa mig med några punkter som jag funderar på kring den boken? HejJag undrar om du/ni har läst boken Lennart dog ung? Och isåfall kunde hjälpa mig att få svar på några frågor.människosyn och syn på psykiskt funktionshinder.

-hur livskvalitet tas upp.

-hur människor och omgivning samspelar med varandra.

-vilka sociala konsekvenser som uppstår.

-vilka stöd-, omsorgs- och vårdinsatser som ingår, alternativt skulle kunna ingå.Tack!