/ KROPP OCH SJÄL /

MARTIN LUTHER - EN FÖRLEGAD TID

 1. MARTIN LUTHER

   Vi lever i en helt annan tid än vad vi gjorde under tidigt 1500-tal, då evangelisten och reformatorn Martin Luther hade stort inflytande på vårt sätt att leva. Jag vill påminna mina läsare om, vad som står i min personprofil till den här bloggen, att jag inte tror på någon Gud utan jag tror hellre på att ödet har ett finger med i mitt liv. Trots det här synsättet har vi väl alla (åtminstone vi som är 50- eller 60-talister) något nedärvt från denna svunna tid - hur vi ska bete oss och hur vi ska handla och tänka i den ena eller andra situationen.
  Under den senaste veckan har jag reflekterat över hur  ofta vi bär "det Lutherska arvet" inom oss. Det är nästan skrämmande! Vårt samhälle har förändrats. Kyrkan har allt mindre makt. Den är ju inte längre bunden till staten och vi medborgare har ett helt annat förhållningssätt till kyrkans tjänare. Idag har de ett " vanligt yrke" som de flesta av oss har eller skulle vilja ha om inte arbetslösheten hade kommit emellan. Numera är att vara präst inte ett kall och man behöver  inte vara särskilt religiös för att ha det här arbetet. Det räcker med att tycka om att arbeta med människor, stödja och råda oss i svåra skeden under livets gång.
  Ta en sådan sak som att man bör sova på nätterna och gå upp på morgonen för att uträtta de dagliga syssorna som finns i ett hem. Först under helgerna tillåter jag mig att ha mina sovmorgnar. Eller det här att om vi inte kan arbeta som folk förväntas göra, därför att det är brukligt att jobba, så anser vi att vi är har ett annat människovärde. När ska vi börja tänka i likhet med vårt nya samhälle? Den nya tekniken gör det möjligt för oss att arbeta hemifrån på tider som passar var och en av oss eller efter vår förmåga.
  Kanske är jag radikal för min ålder, när jag anser att våra tio budord som vi fick lära oss rabbla en gång ( så gammal är jag), borde bytas ut mot nya som är självklara och enkla men så nödvändiga - och svåra - att leva efter.
  Jag har hämtat dem ur prästen Annika Borgs bok " Det är ingen fara -du är människa" - på sidan 20: 
 1. Låt ingen ta makten över dina tankar och känslor.
 2. Det är ingen annan än du själv som kan veta när du behöver sätta en gräns.
 3. Du måste lita på dig själv och din egen bild av verkligheten.
 4. Innerst inne vet du vad som är bra för dig, så varför gör du inte det som är bra för dig?
 5. Alla runt omkring dig kan ha fel, och du kan ha rätt.
 6. Var noggrann med vilka du släpper in i ditt liv, men var inte misstänksam mot alla.
 7. Människor kommer att göra dig illa, men alla kommer inte att göra det.
 8. Du kan inte lita helt och fullt på någon, men tillräckligt mycket på tillräckligt många.
 9. Bli inte cynisk, men var realistisk.
 10. Var rädd om dig, men bygg inte upp murar runt omkring dig. 
Något att fundera på.

Av Ewacarin Holmqvist

#1 / / Andreas:

Tänkvärda ord! Är det okej om jag kopierar 'budorden', stoppar in i en textfil och skriver ut på jobbet?. Alltså inte själva inlägget utan bara punkterna.

Läser gärna sånt här på papper och inte bara på skärm!

Bra att det är just en präst som formulerat detta!