/ NYCKELHÅLET /

ÅH, VAD JAG PLÖJDE FLICKBÖCKER I MITT FLICKRUM

 
 
När jag tänker efter vad jag gjorde där i mitt flickrum i vårt radhus mellan åren 1966-1975, så minns jag att jag hade mycket fritid förutom läxorna. De nio åren stod mamma och pappa för den så kallade marktjänsten. Det enda de krävde av oss barn var att sköta oss i skolan De sista två åren ville de att jag skulle sköta mina kursbrev på Hermods, vilket jag också gjorde. Lite sämre var det med min fysiska träning som jag inser att mina föräldrar hade alldeles rätt i, men just då var det så mycket annat i livet som var betydligt roligare än sjukgymnaster och logopeder. Ack ja, när man är ung finns en morgondag, nästa vecka, nästa månad och till och med man tror att man är odödlig.Sedan blir det inte bättre av att vara en person som skjuter upp det mesta på framtiden, det vill säga det tråkiga sakerna. Kanske har jag börjat bättra mig på ålderns höst. Nu vet jag att livet inte varar för evigt.
 
Tyvärr har det varit brand i källaren i mitt hyreshus ett par gånger, där mina älskade Sprakfåleböcker fanns i en låda. Åh vad jag plöjde de här underbara böckerna avLisa Eurén-Berner. Långt borta var verkligheten med problem och bekymmer."En av de vanligaste föreställningarna om flickboken är att den skildrar en idyll. Den handlar om oskyldiga yrhätteputs och romantiska drömmar. /.../ Några andra bekymmer än om hon ska klara geografiprovet och vad hon ska ha för klänning på lördag ryms inte i hjältinnans lilla ljuslockiga huvud.". (Gun-Britt Sundström i Svenska Dagbladet)
 
Vem var kvinnan bakom Fröken Sprakfåle?
"Lisa Eurén-Berner, egentligen Elisabet Eurén-Berner, född 1886 i Luleå, död 9 maj 1973, var en svensk författare. Hon föddes, växte upp och gifte sig i Luleå. Men efter åtta år skilde hon sig och gifte om sig med kommissarie Berner i Stockholm. Där började hon skriva noveller och följetonger för tidningarna. Eurén-Berner har främst skrivit långserieböcker för flickor med bokserien om Fröken Sprakfåle. Namnet på centralfiguren var dock inte nytt i litteraturen. Redan 1909 hade Carl Kihlén under pseudonymen Vera Skeeberg utgivit romanen Fröken Sprakfåle. En modern kvinnas historia. Ordet 'sprakfåle' avser egentligen en otyglad och livlig unghäst och i överförd bemärkelse en pojke eller flicka som är en ohämmad "vildbasare". (källa Wikipedia)
 
När det blir vår ska jag ta en promenad till biblioteket och se om romanen "Fröken Sprakfåle av Vera Skeeberg finns där. Det skulle vara så intressant att veta om det är den Sprakfåle jag kände en gång.
 
Lisa Eurén-Brener skrev 29 böcker i serien och jag hade alla! Väldigt synd att de gick upp i rök, men så är livet.
 
/Ec
 
 
 
minnesspår