EN UNDERBAR DESSERT FRÅN FÖRR - APELSINFROMAGE -
Bild: Hemmets Journal
Tänkte publicera en av de mest älskade desserterna som min lilla mormor gjorde, kanske efter slottssteken. Än idag älskar jag fromage av alla slag, men nu är jag inte så duktig som mormor var utan jag köper halvfabrikat. Varför jag tycker så mycket om desserten är att den är så luftig och inte alls tung.
6 portioner:
6 gelatinblad
2 ägg, delade i gulor och vitor
5 msk strösocker
3 dl vispgrädde
rivet skal från 2 apelsiner samt pressad saft från 1 apelsin
Garnera med:
vispgrädde
hinnfria apelsinklyftor, vindruvor
Gör så här
- Blötlägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i 5 minuter. Vispa äggulor och socker vitt i en skål.
- Vispa grädden i en annan skål. Diska visparna väl och vispa äggvitorna till hårt skum.
- Ta upp gelatinbladen och smält dem tillsammans med apelsinsaften i en kastrull. Rör ner i äggulesmeten tillsammans med apelsinskalet.
- Blanda i grädden och till sist äggvitorna. Häll smeten i en form och låt stå kallt i 4 timmar. Lossa runt kanten och stjälp upp. Garnera med frukt och grädde.
Nästa gång jag ska ha fromage, ska jag göra den från grunden. Allt blir så mycket godare då.
/ Ec