FAKTA OM SHERRY
- Jerez de la Frontera
- Sanlúcar de Barrameda
- El Puerto de Santa María" (källa: Systembolaget)
"Tunnorna som vinet lagras i ligger i rader ovanpå varandra, så kallade criadera. Den tunna som är längst ner är den äldsta, soleratunnan, och det är härifrån vinet tappas på flaska. Då vin tas ur solera-tunnan fylls samma mängd (max 33 % per år) på ur tunnan ovanför och så vidare".(Källa Vikipedia)
Fyra sherrystilarna:
- "Fino – torr, lätt gul sherry med jästig doft och smak med inslag av hasselnötter, marsipan, gröna oliver, reduktiv bouquet (som inte kommit i kontakt med syre under lagringen, eftersom den legat under en hinna av jästsvamp som kallas för "flor"). Mellan 14 och 16 procent alkohol. Idag har man fått fram nya stilar av fino som passar till den moderna crossover maten som har växt fram. Dessa viner är mer eleganta och nyanserade och har blivit mer stilrena i sin karaktär. Fino dricks ofta till Tapas men också till vårt moderna kök.
- Manzanilla – Egentligen en fino, men då den görs i Sanlúcar kallas den manzanilla och blir aningen lättare i smaken och med aromer av kamomill och gröna äpplen. Detta beror på att flortäcket här domineras av andra jästsvampar beroende på den jämnare temperaturen vid havet. Mellan 15 och 16 procent alkohol. Det förekommer även understilar till manzanilla (till exempel manzanilla pasada).
- Amontillado – bärnstensfärgad på grund av begränsad kontakt med syre. Är en fino som fortsätter sin utveckling under oxidation då jästtäcket dör då alkoholhalten stiger genom vattenavdunstning och att näringsämnena i vinet förbrukats. Torr, medelfyllig och med toner av nötter. Alkoholhalt mellan 16 och 22 procent.
- Oloroso – torr, fyllig och oftast mörkare än amontillado. Intensiv doft av torkad frukt. (Oloroso betyder väldoftande.) Oloroso stärks från början med brandy och floruppkommer inte. Styrka 18 till 22 procent. Som ovan konstaterats förekommer mängder av söta varianter" (källa.vikipedia)
Har du tänkt att bjuda på tapas måste du prova att servera en Fino , Manzanilla eller torr Oloroso till. Fino och Manzanilla är, som sagt, väldigt lika varandra men generellt gillar vi Manzanilla till skaldjur och Fino till charkuterier och ostar. Torr Oloroso är också ett bra val, prova till köttigare tapasrätter, pata negra, porcini eller chorizo.
Och, ytterligare ett hett tips, våga prova en Manzanilla till sillen på midsommar – garanterad succé!" (källa: vin & matguiden)