/ LIVETS NJUTNINGAR /

FAKTA OM SHERRY

 Bild: Öhmans Mat & Vin
 
I det här inlägget kommer jag att skriva en del fakta om Sherry. Det är vinet som alla snackar om men som ingen dricker. Jag minns att äldre damer i engelska filmer dricker ett glas sherry då de kommer på visit till varandra och jag minns också att vi i vår familj bjöd på ett glas av den här drycken någon gång om året. Det var nog till den årliga gåsmiddagen i november. Våra gäster drack sherryn till svampsoppan eller till desserten som var äppelkaka med hemgjord vaniljsås. Tyvärr har den här drycken fallit i glömska, men nu börjar sherryn komma tillbaka. Trevligt! Den här nyhetsmorgonen i tv4 hade de en liten Sherryskola, så jag tror att drycken kommer att bli populär på nytt. 
 
"Starkvinet sherry är uppkallat efter staden Jerez de la Frontera i sydvästra Spanien. Här tillverkas flera olika typer som skiljer sig åt i doft och smak.
Sherry kommer från provinsen Cadiz i Andalusien, i sydvästra Spanien. Dessa tre städer bildar en triangel där sherry får tillverkas inom:
  • Jerez de la Frontera
  • Sanlúcar de Barrameda
  • El Puerto de Santa María" (källa: Systembolaget)
 
"Även om klimatförhållanden och jordmån är väldigt speciell i Jerez i södra Spanien så baseras sherry på ett vitt vin som i sin karaktär är enkelt, neutralt, torrt, med låg syra och av den bleka druvan palomino. Ett trist vin med andra ord. Den stora förvandlingen sker när vinet utvecklas vid lagringen."(källa: Öhmans Mat & Vin)

"Tunnorna som vinet lagras i ligger i rader ovanpå varandra, så kallade criadera. Den tunna som är längst ner är den äldsta, soleratunnan, och det är härifrån vinet tappas på flaska. Då vin tas ur solera-tunnan fylls samma mängd (max 33 % per år) på ur tunnan ovanför och så vidare".(Källa Vikipedia)

 

Fyra sherrystilarna:

  • "Fino – torr, lätt gul sherry med jästig doft och smak med inslag av hasselnötter, marsipan, gröna oliver, reduktiv bouquet (som inte kommit i kontakt med syre under lagringen, eftersom den legat under en hinna av jästsvamp som kallas för "flor"). Mellan 14 och 16 procent alkohol. Idag har man fått fram nya stilar av fino som passar till den moderna crossover maten som har växt fram. Dessa viner är mer eleganta och nyanserade och har blivit mer stilrena i sin karaktär. Fino dricks ofta till Tapas men också till vårt moderna kök.
  • Manzanilla – Egentligen en fino, men då den görs i Sanlúcar kallas den manzanilla och blir aningen lättare i smaken och med aromer av kamomill och gröna äpplen. Detta beror på att flortäcket här domineras av andra jästsvampar beroende på den jämnare temperaturen vid havet. Mellan 15 och 16 procent alkohol. Det förekommer även understilar till manzanilla (till exempel manzanilla pasada).
  • Amontillado – bärnstensfärgad på grund av begränsad kontakt med syre. Är en fino som fortsätter sin utveckling under oxidation då jästtäcket dör då alkoholhalten stiger genom vattenavdunstning och att näringsämnena i vinet förbrukats. Torr, medelfyllig och med toner av nötter. Alkoholhalt mellan 16 och 22 procent.
  • Oloroso – torr, fyllig och oftast mörkare än amontillado. Intensiv doft av torkad frukt. (Oloroso betyder väldoftande.) Oloroso stärks från början med brandy och floruppkommer inte. Styrka 18 till 22 procent. Som ovan konstaterats förekommer mängder av söta varianter" (källa.vikipedia)
Sherry - den perfekta måltidsdrycken -
"Sherry har en förmåga att hantera starka, intensiva smaker som vitlök, chili och svåra smaker som kronärtskocka och sparris. All sherry passar förstås utmärkt tillsammans med det spanska köket, men våga prova tillsammans med rökt eller gravad lax, annan fisk och skaldjur samt även sushi. 

Har du tänkt att bjuda på tapas måste du prova att servera en Fino , Manzanilla eller torr Oloroso till. Fino och Manzanilla är, som sagt, väldigt lika varandra men generellt gillar vi Manzanilla till skaldjur och Fino till charkuterier och ostar. Torr Oloroso är också ett bra val, prova till köttigare tapasrätter, pata negra, porcini eller chorizo.

Och, ytterligare ett hett tips, våga prova en Manzanilla till sillen på midsommar – garanterad succé!" (källa: vin & matguiden)

 
 
 
 
 
 
 /Ec

 

 

 

Mat och Dryck