/ FILM, TEATER OCH MUSIK /

FILMTIPS NUMMER 9 2019

 
 
Mitt filmtips nummer nio blir en av mina favoritfilmer från år 2005. Det är en amerikansk romantisk komedi-dramafilm. Tre år senare kom filmen ut på DvD. Ännu finns den att köpa på Discshop för 99:- Du kan få den med svensk text eller engelska. Den här DvD:n är en timme och 46 minuter lång. Filmens titel är "Shall we dance". Peter Chelsom är regissör. Bland skådespelarna märks: Richard Gere, Jennifer Lopez, Susan Sarandon och Lisa Ann Walter.
 
Handlingen:
"John Clark har ett bra jobb, en underbar fru och familj. Trots detta känner han att något saknas i sitt liv. Varje kväll på tåget hem, ser han en ung kvinna i fönstret till en dansstudio. En kväll anmäler sig impulsivt till danslektioner, i hopp om att få möta henne. Hans vänskap med danslärarinnan Pauline blomstrar och hans entusiasm gör att hon åter hittar sin förlorade passion för dans. Johns fru börjar bli misstänksam och snart kan han inte hålla sin nya passion hemlig längre".(källa moviezine)
 
Lite ur Katarina Michniks rencension av filmen:
"... För det är en typisk "må-bra" film. Lite sorg, mycket glädje, lite svartsjuka, mycket kärlek och givetvis ett gott slut. Eftersom jag i alla fall inte mår sämre efter att ha sett filmen, jämfört med vad jag gjorde innan, måste jag väl säga att filmmakarna lyckats på denna punkt. Och bitvis är filmen rolig och underhållande (vilket de överlag välspelade birollerna bidrar till). Sen finns det givetvis scener som tvingar mig att med avsmak vända bort blicken från bioduken för ibland kan det bli för mycket tårar, för mycket kramar och för mycket ömma och visa ord. Och jag är trött att gång på gång se människor som ända upp i medelåldern inte hittat meningen med livet. Det känns inte särskilt uppmuntrande när människor runt 50 tänker samma tankar som de flesta brukar göra i tidig 20-årsålder.
 
 .... Anledningen är enkel: i en musikal står musiken i centrum och i en dansfilm är det dansen som skall centreras. Men i "Shall We Dance" är det Richard Gere, Susan Sarandon, Jennifer Lopez samt deras inbördes relationer som står i fokus. Och detta är ett återkommande problem, blir man för känd är det inte den spelade rollen som syns utan det egna ansiktet och efternamnet. Sen när jag ändå är inne på detta ämne kan jag inte låta bli att reflektera över det faktum att det alltid finns personer som vi älskar att spy galla över. Jennifer Lopez brukar inte få mycket beröm för det hon gör, oavsett om det handlar om film eller musik. Om detta beror på fördomar måste jag erkänna att jag delar en del av dem. Men den här gången blev jag glatt överraskad. Visserligen kan det bero på att Lopez insats i filmen begränsas till att dansa, se vacker ut och förmodligen dra en (manlig) publik till biograferna, men å andra sidan är de få repliker hon uttalar trovärdiga."(Källa: Moviezines rencension från 1 januari 2008)
 
Lägg er i en soffan och ha en ask chokladpraliner bredvid er nu i jultid och bara koppla av tillsammans med den här film Ni behöver inte tänka utan bara sväva med i dansens underbara virvlar. Ibland kan det vara skönt att försvinna in i en film, särskilt efer julstök etc.
 
 
/Ec
Filmtips