/ Allmänt /

FJÄRDE ADVENT

 bild Google
 
 ... Och mamma sjöng den här fjärde söndagen i advent. Jag minns det så väl hur hon sjöng när vi gjorde oss iordning för vår julklappsrunda till Mormor & Morfar, Farmor & Farfar. De bodde vid Ystadstrakten. Mammas och pappas syskon bodde också i den trakten, men vi körde aldrig runt till dem med julklappar - Konstigt nog - Vi kusiner gav inte varandra klapppar fast vi träffades i julhelgerna. Antagligen brodde det på att vi inte hade råd och att vi var för många. 
 
När fjärde ljuset brinner,
vi hämtar julegran
och alla barnen räknar
dan före dan före dopparedan
 
Anledningen till varför vi körde ner med julklapparna var att vi firade alltid julafton själva hemma. Orsaken var att mina föräldrar ville slippa bråket mellan sina föräldrar om vem som skulle få fira jul tillsammans med oss.Mamma och pappa skyllde visst på mig, att jag inte tålde så mycket stoj och höga ljud. Det var säkert sant men varför skulle jag råka ut för det. Nåja, med facit i hand så var min familjs julaftnar mycket behagliga och minnesvärda med mycket mys och julkonsert i radio eller senare teve. Musik var något centralt hemma och det har jag burit med mig genom åren.
 
I kväll kommer jag att titta på sista delen av "Carolas Advent" medan jag tänder det fjärde ljuset. Ska också slå in en klapp. Tänk vad tiden går, om några dagar är det jul 2019. Är nästan färdig med mitt stök. Har bara en klapp kvar att fixa i mogon. Sedan kan Santa komma...
 
 min egen bild tagen den 18 december 2019
 
 /Ec
 
Jul / hos mig / minnesspår