/ Allmänt /

OM DEN 1 DECEMBER - MORMORS FÖDELSEDAG -

 Bild linapetersen.se
 
Så har vi kommit in i julmånaden. Den första december är en alldeles speciell dag för mig och för vår släkt på mammas sida. Den här dagen fyllde nämligen min mormor år. Hon föddes år 1900. I vår släkt var det så att julen började när mormor fyllde år. I min text "hos mormor" från år 2008 beskriver jag våra adventstraditioner så här:
 
"När vi besökte dem första gången under december var det alltid lika spännande. Då hade mina morföräldrar gjort adventsfint i fönstren. Även en kopia av byns kyrka stod på plats i vardagsrummet. När vi kom in i köket fick man känna doften av hembakade pepparkakor och lite julfrukt för första gången det året. Om mormor hade hunnit hade hon bakat mandelmusslor som hon serverade till kaffet med sylt och grädde. Vi barnbarn blev lyriska när vi smakade den första musslan och den allra första pepparkakan.
Men även om mormor fyllde år, fick vi barnbarn inte glömma hennes regel som var: Man äter vetekransen eller bullarna innan de mjuka kakorna, småkakorna eller tårtan. Och vi lydde. Vi hade stor respekt för mormor trots att vi avgudade henne. Hon hade ett hjärta av guld och hon var nästan alltid rättvis mot oss barnbarn". (Källa: min egen text)
 
Det sägs att ju äldre vi blir, desto oftare gräver vi fram händelser från en svunnen tid. Vi kan varsamt plocka upp en situation eller bild ur minnenas arkiv, som kan påminna om en tid som var. Vi ler för vi minns så väl. För en stund blir vi nostalgiska innan vi återgår till nuet.
 
På tal om att återgå till nuet, kommer jag att fira min första advent tillsammans med min vän/assistent och njuta av vårt adventsfika. Självklart sänder jag en varm tanke till mormor, när jag tänder mitt första ljus på fatet i kväll. Minns hur det var en gång!
 
 
 
/Ec
Folk som jag beundrar / Jul / minnesspår