/ TV & RADIO /

ÄNTLIGEN ÄR "VÅR TID ÄR NU" TILLBAKA

 
 Bild Svenska Dagbladet
 
 
"Vår tid är nu" är en svensk dramaserie i 30 avsnitt uppdelad i tre säsonger. Serien hade premiär i SVT 2 oktober 2017. Produktionen är en av SVT:s största dramasatsningar genom tiderna och spänner över flera decennier, med avstamp vid krigsslutet år 1945. Huvudmanusförfattaren är Ulf Kvensler. Den här serien har fått två  utmärkelser Kristallen för ärets bästa kvinnliga skådespelare och Kristallen för årets bästa TV-Drama 
 
I kväll kommer jag att njuta i fulla drag när den här serien är tillbaka i rutan. Det är tredje säsongen. Vissa TV-serier går rakt in hos mig. Tycker att den är välgjord och skådespeleriet är mycket bra. Jag får en känsla av att jag befinner mig i den tid som dramat utspelar sig i. Kvällens avsnitt utspelar sig år 1968, då jag var 18 år och bodde ett år i Stockholm. Det var min tonårsrevolt som gjorde det. Det ska bli roligt att se om jag får en känsla hur det var då.
 
"Familjen Löwander har genomgått ett antal stora förändringar: modern Helga är död, syskonen har bråkat om arvet. Gustaf har blivit frireligiös för att komma undan spriten, Peter har öppnat sjabbig klubb med sin fru – där har man nakendans och beskydd av ”juggemaffian”. Också på Djurgårdskällaren tas nya tag. Ninas dotter Astrid (Julia Heveus) vill öppna diskotek. Kronprinsen kommer på invigningen och allt verkar gå bra till dess att någon placerar en tårgaspatron på dansgolvet. Ninas exman, kocken Calle Svensson kallas in för att locka tillbaka kunderna.
 
Nu är det alltså dags för den tredje generationen att ta över, barnen till Peter och Nina ska på klassiskt sätt slåss om inriktning och framgång – det är bara det att världen blivit mer brutal. Här skildras en sekteristisk marxistisk grupp som menar att medel är tillåtna för att upprätta kommunismen. Det en grovt förenklad, men för tv effektiv, bild av det virrvarr av prydliga maoister och flummiga trotskister som gärna gav sig på varandra. Servitrisen Maggans son Uno är en av dem, han läser kriminologi som en annan ung Leif GW. Uno – charmigt spelad av Oskar Laring – börjar jobba för underrättelsebyrån IB. Maggan har ju blivit socialdemokratiskt socialborgarråd och han är ändå trots allt reformismen trogen.
 
Mediedramaturgiskt är det väl dags att påstå att serien överlevt sig själv, men det är inte riktigt sant. Den har kvar sina välgjorda miljöer och kläder, sin skickliga, om än följetongstypiska dramaturgi: en blandning av feelgood och tydliga karaktärer. En gång god, alltid god. Om någon verkar skum så är hen det också. Man kan tycka att Helgas barn ännu ser för unga ut för att spela medelålders föräldrar. Det är ändå en marginell invändning ställd mot hur skickligt man bygger upp och klipper fram en rappt berättad skröna om det svenska 60-talet.
 
Mycket av framgången för ”Vår tid är nu” är igenkänning, serien handlar om våra föräldrar, deras minnen – som vi fått ärva. Produktionen är också utsökt rollsatt. Anna Bjelkerud som kallskänka sprider ett självklart lugn. Josefin Neldén visar skickligt hur Maggan balanserar mellan att vara politiker och lesbisk. Ida Engwoll gör Ester Löwander och lägger till en ökad karriärlystnad. Rasmus Troedsson blir allt mer trivsamt kantig som Bellan Roos.

Vår tid är nu” kämpar en aning med att alla ser ungefär lika gamla ut, och man har lagt på extra mycket rök för att alla snygga ljuslösningar ska synas och kunna avnjutas" (Källa: Utdrag ur Lars Rings recension i svenska Dagbladet i går den 27 oktober 2019)

Hur som helst blir det några njutbara timmar för mig att se fram emot i höstmörkret. Det gäller att finna guldkornen i det lilla för att kunna stå ut med det som sker i vardagen." Vår tid är nu är ett sådant guldkorn som jag griper tag i och som gör att jag glömmer bort verkligheten under en timme några måndagskvällar framöver. Måste se hur det går för min rollkaraktär Peter. Gustaf är som han är, ibland blir jag vansinnig på honom, andra gånger tycker jag synd om honom. 

 

Det kommer en säsong 4 - den är redan klar inspelad och kommer att sändas under år 2020.

 
/Ec
 
 
 
 
Filmtips / Mina favoritprogram / Om Sverige